САМОЛЕЧЕНИЕ чрез МЕРИДИАНИТЕ

МАСАЖ НА МЕРИДИАНИТЕ

“Пътят, по който човек е създаден; пътят, по който идват болестите;
пътят, по който човек оздравява; пътят, по който болестите се развиват;
теоретичната и лечебната основа на всичко е в Дванадесетте меридиана.
От меридианитезависят животът и смъртта.
Чрез меридианите може да се лекува болестта.”

Ней-Дзин

Меридианите (енергийните канали) са симетрично разположени, по двойки, под кожата или дълбоко в тялото. Всеки от основните 12 меридиана има сложна мрежа от разклонения, чрез които захранва с енергия прилежащата му област. Местата, където меридианите стигат повърхността на кожата, са т.нар. биологично активни (енергийни, акупресурни, акупунктурни) точки.

Освен 12-те основни меридиана има 8 допълнителни, които с основание се наричат животоспасяващи, тъй като осигуряват правилното протичане на енергията в случай на невъзможност някой от основните меридиани да функционира нормално.

Често няколко разклонения от различни меридиани се пресичат в една точка и чрез нейната стимулация може да бъде повлияно протичането на енергията през повече от един меридиан. Всеки меридиан има вход и изход, през които енергията преминава от един меридиан в друг.

ВНИМАНИЕ!

Масажът на ръцете стимулира меридианите на сърцето, белите дробове, ендокриниума, дебелото черво, тънките черва.


ИЗПЪЛНЕНИЕ:

1. Поставете лявата длан от вътрешната страна на дясната ръка, под рамото.

2. С бавно и плавно движение разтрийте надолу през вътрешната страна на лакътя до върховете на пръстите.

3. Поставете лявата длан над пръстите на дясната ръка и продължете да разтривате гърба на ръката през външната страна на лакътя и нагоре през рамото.

4. Повторете общо 12 пъти.

5. Повторете упражнението за другата ръка, също 12 пъти.

ВНИМАНИЕ!

Масажът на краката стимулира меридианите на жлъчката, бъбреците, пикочния мехур, стомаха, панкреаса, черния дроб.

ИЗПЪЛНЕНИЕ:

А/ Възходящият масаж на краката (вътрешна страна на краката) стимулира кръвообращението в долната половина на тялото, лекува спазми и разширени вени. Упражнението може да се изпълнява в изправено, седнало или легнало положение.

1. Поставете дланите на вътрешната страна на краката на нивото на глезените.

2. Бавно придвижвайте длани нагоре, през вътрешната страна на коленете, до края на бедрата.

3. Повторете общо 12 пъти.

При изпълнение на упражнението притискайте дланите така, че да усещате приятна топлина, докато масажирате краката. Дишайте нормално. Може да изпълнявате упражнението като разтривате само областта от коляното до бедрото – това е най-важната част на движението.

Б/ Нисходящият масаж на краката (по външната страна на крака) може да предотврати или коригира високо кръвно налягане, задържане на течности в организма и затлъстяване. Изпълнява се в изправено, седнало или легнало положение. Изправената поза стяга подколенното и ахилесовото сухожилие, прасците и зарежда с енергия пръстите на краката.

1. Поставете длани на външната страна на бедрата.

2. С плавно и бавно движение разтривайте надолу през външната страна на коленете и прасците, докато стигнете глезените.

3. Повторете общо 12 пъти.

ВНИМАНИЕ!

Денонощният цикъл на преминаване на енергията през меридианите определя техния минимум и максимум.

В практиката на Дао е разработена система (т. нар. стражи) чрез която може да се подкрепи естественият процес на самолечение на меридианите и на лечението на прилежащите им органи.

СТРАЖИТЕ

Животът е, за да се живее, а да се живее е функция. Формулата на Дао за живота е:

F = о + е,

където “о” е органът, а “е” – енергията.

За да е налице живот, трябва да има органи и енергия. Без енергия органите са мъртви (както автомобилът без гориво). Без органи енергията е призрак. За да има смисъл животът, органите и енергията трябва да се слеят в единство.

Даоистите са разработили система за поддържане на енергийния баланс в отделните органи. Тя се основава на използване на времето, измервано от биологичния часовник, за уравновесяване и балансиране на енергията чрез разпръскване (отслабване) и тонизиране (засилване).

Биоритмите (биологичният часовник) регулират потока на енергия през тялото в съответствие със слънчевите и лунните цикли. Терминът “биоритъм” включва всички функционални аспекти на живота. Тъй като биоритъмът е неуловим, забелязваме го най-вече, когато е нарушен. Пример за нарушаване на биоритъма е умората вследствие голямата часова разлика.

Всеки от основните 12 меридиана има свой двучасов период (стража), през който енергията циркулира през него с максимална интензивност.

Таблицата на биоритмите е изключително полезна на всеки, който иска да подкрепи естествения процес на самолечение на енергийната система. Така например, ако се будите редовно между 1 и 3 часа през нощта, това най-вероятно се дължи на смущения в черния дроб или нервната система. Можете да предотвратите последици като умора и ниска ефективност през следващия ден, като изпълните упражнението, предложено от Дао за този времеви период. През периода на максимум се извършва “текущ ремонт” на съответната част на енергийната система и това се усеща като неразположение в прилежащите органи. Всеки може да подкрепи този процес и да си спести симптомите, които го тревожат на физическо ниво.

Мъдростта не се дава; ние сами трябва да я открием в пътуване, в което никой не може да ни отмени или пожали. Марсел Пруст,“В търсене на изгубеното време”

Пътешествието, дълго хиляда мили, започва само с една крачка.
Лао Дзъ

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

( 1 – 3 часа )

Ако се събудите еднократно или системно в този интервал от време и въпреки усилията си не можете да заспите отново, не се мъчете, а седнете удобно. Притворете очи, стремейки се да се концентрирате върху върха на носа. Отпуснете се, дишайте дълбоко. Останете така от 5 до 30 минути, по ваша преценка. Палците са скрити в юмруците – мудра Дзъ.

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА БЕЛИЯ ДРОБ

( 3 – 5 часа )

Седнете удобно с кръстосани крака. Притворете очи и се концентрирайте върху върха на носа си. Придържайте главата отзад с длани с преплетени пръсти. Тракнете със зъби. Издишайте и вдишайте дълбоко 9 пъти. Повтаряйте в продължение на 5-50 минути.

Този живот е проверка.
Само една обикновена проверка.
Ако беше действителен живот,
щяхме да получим инструкции
къде да отидем
след това и какво да правим.
Надпис на табло за обяви

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

( 5 – 7 часа )

Седнете удобно с кръстосани крака. Покрийте ушите с длани. Потупвайте задната част на главата с показалеца или средния пръст така, че да се получи ефект като от биене на барабан. 1 – вдишване; 2 – издишване, 3 – вдишване, и т.н. Бройте много Бавно, докато стигнете 9.

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА СТОМАХА

( 7 – 9 часа )

Седнете удобно, обхванете краката така, че да имате опора, докато извършвате кръгови движения с горната част на тялото, като все повече ги разширявате. Движете се свободно. Сменяйте посоката на въртене. Изпълнете го няколко пъти.

Плачех, че нямам обувки,
докато не видях човек,
който нямаше крака.
Неизвестен автор

Ако знаеш, че ти предстои да умреш
и можеш да се обадиш само веднъж по телефона,
на кого щеше да се обадиш и какво би му казал?
А защо не го направиш веднага?
Стивън Ливайн

 

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ДАЛАК-ПАНКРЕАС

( 9 – 11 часа )

Разтъркайте зъбите с език. Изплакнете устата, като жабурите с насъбралата се слюнка. Погълнете слюнката, като я разделите на 3 глътки. Изпълнете упражнението няколко пъти.

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА СЪРЦЕТО

( 11 – 13 часа )

Свалете дрехите. Седнете удобно с кръстосани крака. Разтъркайте енергично ръцете, за да ги затоплите и веднага ги поставете на гърба, в областта на бъбреците. Търкайте, докато не можете повече да задържате дъха си. Възобновете дишането и се отпуснете. Повторете няколко пъти.

“Нещата никога не са такива, каквито са.
Те винаги са това, което човек прави от тях.”
Жан Ануи

“Каквото посееш, това ще пожънеш.”
“Каквото повикало, такова се обадило.”
Български народни поговорки

На всяко действие съответства
равно по сила противодействие.
Сър Исак Нютон

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ТЪНКИТЕ ЧЕРВА

( 13 – 15 часа )

Седнете удобно с кръстосани крака. Поемете максимално дълбоко въздух. Усетете го как изпълва областта на корема и слънчевия сплит. Използвайте пъпа като център за концентрация. Визуализирайте разгарящ се огън в областта на слънчевия сплит. Упражнението е трудно за изпълнение, не се отказвайте след първия неуспех. Ефектът ще ви възнагради за усилието и проявеното търпение.

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР

( 15 – 17 часа )

Седнете удобно с кръстосани крака. Свийте ръцете в юмруци. Представете си, че във всеки юмрук държите педал на велосипед. Въртете юмруците като педали – едната ръка се отдалечава от тялото, другата се приближава. Всяка ръка трябва да извърши 18 оборота. Ако желаете, може да повторите цикъла.

Човекът е способен както на велико състрадание,
така и на велико равнодушие.
Изцяло в неговите възможности е да развие
първото и да надрасне второто.
Норман Кузънс

Стани това, което още не си;
остани това, което вече си.
В това да останеш и да станеш,
е всичко красиво тук, на земята.
Франц Гриапарцер

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА БЪБРЕЦИТЕ

( 17 – 19 часа )

Седнете с изпънати крака. Преплете пръсти и обърнете дланите нагоре, изпъвайки максимално. Усетете как се разтягат мускулите на гърба. Когато се уморите, отпуснете ръце върху главата. Починете и отново ги вдигнете. Дишайте нормално, повторете колкото пъти искате.

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА

( 19 – 21 часа )

Седнете с изпънати крака. Наведете се напред – с пръстите на изпънатите си ръце се старайте да докоснете пръстите на краката. След това се опитайте да докоснете стъпалата. Ако не успеете, не се насилвайте. Отпуснете се. Заемете изходно положение. Потупайте горната част на краката, после долната им част и бедрата. Отпуснете се. Повторете упражнението колкото пъти можете. Постепенно ще бъдете в състояние да достигате стъпалата си. Задръжте в това положение, докато можете. Пуснете ги, отново се отпуснете.

Човешко е да съгрешиш;
божествено е да простиш.
Александър Поуп

Не на полето и на дърветата;
в сърцата трябва да покълне,
за да стане по-добре.
Готфрид Келер

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА

( 21 – 23 часа )

Разтъркайте зъбите с език. Изплакнете устата, като жабурите с насъбралата се слюнка. Погълнете слюнката, като я разделите на 3 глътки. Изпълнете упражнението няколко пъти.

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ЖЛЪЧКАТА

( 23 – 1 часа )

Седнете удобно с кръстосани крака. Поемете максимално дълбоко въздух. Усетете го как изпълва областта на корема и слънчевия сплит. Използвайте пъпа като център за концентрация. Визуализирайте разгарящ се огън в областта на слънчевия сплит. Задръжте дъха си и стегнете мускулите на ректума колкото се може по-силно и по-дълго. Упражнението е трудно за изпълнение, не се отказвайте след първия неуспех. Ефектът ще ви възнагради за усилието и проявеното търпение.

Животът не изисква от нас да сме най-добрите,
а само да вложим най-доброто от себе си.
Хорас Джаксън Браун