БЕЛИ ДРОБОВЕ

БЕЛИ ДРОБОВЕ
Независимо кои 2-3 от предложените мудри или кой комплекс
ще изберете за следващите седмици, винаги започвайте с
Гиан и завършвайте с Атманджали.

СПЕЦИФИЧНИ И ПОДКРЕПЯЩИ
МУДРИ И КОМПЛЕКСИ

АСТМА МУДРА

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички видове и стадии на астмата.
Дарява сила и радост от живота.
Подкрепя процеса на даването; освобождаването от миналото, изхарченото, изразходваното, вече непотребното и затова – вредно.
Подкрепя преодоляването на страха, че няма да има повече въздух, заради който не можем или не искаме да издишаме. За да дойдат новите, хубавите неща, трябва да им направим място, като се освободим от старото, вече изживяното. Мудрата подкрепя стремежа да се живее “Тук и сега”, да се погребе миналото и да се осъзнае, че животът е безкраен.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дланите се допират в основата си, до китките. Средните пръсти се притискат един към друг в областта на ноктите. Останалите пръсти са свободно изправени.
ДОЗИРОВКА: 5 пъти дневно по 5 минути.

БРОНХИАЛНА МУДРА

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички видове заболявания на бронхите и при т.нар. повърхностно дишане. Дарява сила, укрепва тялото, ума и душата.
При всички ситуации, в които “не достига въздух” и се чувстваме притиснати от другите или от живота.
Подкрепя процесите на даването и приемането, като хармонизира цялостния цикъл. Животът е организиран и основан на циклите: най-лесно ще го осъзнаем, когато се опитаме да нарушим цикъла на дишането, съставен от неразделните “вдишване” и “издишване” – едното обуславя другото. Всичко на този свят е взаимно; невъзможно е само да даваме или само да получаваме.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върхът на кутрето се поставя в основата на палеца. Върхът на безименния се допира до първата сгъвка на палеца. Средният пръст докосва върха на палеца. Показалецът е изпънат.
ДОЗИРОВКА: Като бърза помощ: 4-6 минути и се преминава към изпълнение на Астма мудра, до нормализиране на дишането. При хронични случаи: Двете мудри се изпълняват по 5 минути, 5 пъти на ден.

БХРАМАРА
( Пчелата; алтернатива на медолечението )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При понижен имунитет, алергични състояния*, обриви, секрети в синусите, бронхите и чревния тракт; при нарушена чревна флора в резултат от прекаляване с антибиотици и всички случаи, когато се прилага медолечение.
Подкрепя стремежа да се освободим от страховете и да си изградим емоционален имунитет към света. Засилва търпението и толерантността, работи в полза на адаптационната енергия.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалецът ляга в основата на палеца. Върхът на палеца се допира отстрани до нокътя на средния пръст. Безименният и кутрето са изпънати.
ДОЗИРОВКА: 4 пъти дневно по 7 минути; при възможност – 8 пъти дневно по 15-20 минути.
___________
*Непоносимостта към нещо е неотделима от непоносимостта към някого, най-често – към самия себе си. Започнете да приемате себе си такива, каквито сте, позволете си да се обичате; след това заобичайте целия останал свят, който има точно толкова право на съществуване, колкото и нас, и алергичните състояния и всичките им проявления ще започнат да изчезват.

ВАДЖРА
( Гръмотевична стрела; Мълнията )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При сърдечно-съдова патология, хипертония и нарушено кръвоснабдяване. За профилактика и лечение на говорни разстройства; дихателна и нервна система; щитовидна жлеза.
Дарява мир и духовно могъщество. Концентрира целебната енергия и я насочва към проблемните области.
Ключ към Вишудха, Пета чакра – на гърлото. Подпомага изразяването и творчеството. Подкрепя освобождаването на всички “нива”: физическо – отделителни функции; емоционално – отрицателни емоции; мисловно – остарели мисловни модели и вредни навици.
ИЗПЪЛНЕНИЕ. Пръстите са сплетени пред гърдите. Палците и показалците са допрени и насочени към небето.
ДОЗИРОВКА: 15 – 20 минути дневно. При хронични състояния – до 3 пъти на ден.

ВАРУНА
( Мудра на водата )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички заболявания на стомаха и черния дроб; при алергични реакции; при колики и подуване на корема; при задържане на вода или слуз в белите дробове, стомаха, синусите и при повишено отделяне на секрети и слуз, което може да доведе до енергийно блокиране на организма.
При свръхконтрол; вътрешно напрежение, безпокойство и свръх-натоварване; при нервно пренапрежение, при гняв и страх. Подкрепя жизнено необходимата промяна на начина на живот и мислене; балансира приемането и отдаването като основни процеси на живота и взаимоотношенията.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дясното кутре се допира в основата на десния палец, който леко го притиска. Лявата ръка обхваща дясната отдолу. Левият палец се поставя върху десния.
ДОЗИРОВКА: 3 пъти дневно, 20 до 45 минути.

ГАНЕША
( Силата на слона, който преодолява всички препятствия )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Стимулира сърдечната дейност и кръвообращението; засилва сърдечната мускулатура; отваря бронхите.
Освобождава напрежение от всякакъв вид в областта на сърцето и белите дробове. Дарява смелост, упование и откритост към света. Подкрепя действието и спонтанността, откровеността и увереността, “улавянето” на мига, възползването от обстоятелствата.
Отваря Сърдечната чакра. Подкрепя безусловната любов – основата и смисълът на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Едната ръка е с дланта нагоре, а другата – с дланта надолу, плътно пред гърдите, на височината на сърцето. Пръстите на едната ръка залавят пръстите на другата, като брънка от верига. При издишване – опънете ръцете, с напрежение в раменете; при вдишване – отпуснете. Изпълнете 6 пъти. Отпуснете мудрата върху гърдите за почивка. След това разменете ръцете и направете още 6 пъти.
ДОЗИРОВКА: Веднъж дневно.

ГЛАВА НА ДРАКОН

ПРИЛОЖЕНИЕ: За профилактика, както и при всички простудни и възпалителни заболявания на белите дробове, горни дихателни пътища, носоглътка. Да се усвои и от децата!
Дарява вътрешна хармония, усилва умствената дейност.
Подкрепя единението с целостта на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Средните и безименните пръсти се “заключват”. Палците се допират със страничните си повърхности. Безименните и кутретата се преплитат плътно, така че показалците да се долепят един към друг.
ДОЗИРОВКА: За профилактика – 15 минути веднъж дневно. При необходимост: 3-4 пъти дневно по 15 минути.

КШЕПАНА
( Жест на изливане и освобождаване )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Стимулира отделянето през кожата, белите дробове и дебелото черво. Освобождава изразходваната и отрицателната енергия.
Подпомага изразяването на потиснати емоции. “Предпазен” клапан, но и съдейства за освобождаването от всичко старо, ненужно, пречещо, заемащо мястото на новото. Подкрепя обновителните процеси, хармонизира и балансира основните процеси на живота: приемане и даване.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите са преплетени без притискане. Изправените показалци на двете ръце се допират с възглавничките си и сочат към земята.
ДОЗИРОВКА: САМО в продължение на 7-15 вдишвания, с максимална концентрация върху издишването. След привършването въздъхнете дълбоко 3 пъти и поставете ръцете на бедрата, с обърнати нагоре длани.

ЛИНГА
( Повдигаща мудра)

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички простудни заболявания на: гърло; бели дробове – разтваря натрупания секрет; дихателни проблеми, свързани с промяна на времето; кашлица; хрема; синузит. Поддържа телесната температура; повишава имунитета; регулира наднорменото тегло. Дарява духовна устойчивост.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите са сплетени. Палецът на едната ръка сочи нагоре. Палецът и показалецът на другата го обхващат, като се допират.
ДОЗИРОВКА:
За профилактика: Веднъж дневно, 15-20 минути.
За лечение: 3-4 пъти дневно по 15 минути.
С цел отслабване се прави 3 пъти на ден по 15 минути. Прекаляването води до апатия, летаргия, инертност. Да се пие достатъчно чиста вода. Ако искате да отслабнете, пийте повече вода.
Според холистиката наднорменото тегло се дължи на натрупани в организма неусвоени вещества, мисли, емоции. Мудрата ще “разбута” всичко непреработено и акумулирано. Дайте си достатъчно вода, за да може организмът да изхвърли натрупаните отрови. А ако си осигурите “жива” вода, ефектът ще се ускори. Живата вода се съдържа в изобилие във всички пресни растителни храни (по възможност – без нитрати).
Според енергията, която ни доставят, храните се делят на:
1. Живи. Това са непреработените, сурови и по възможност – пресни плодове, зеленчуци, билки и пр. растителен свят.
2. Полуживи. Това е растителният свят, преработен от някои животни във вид на мляко, яйца и мед. Силата им е най-голяма, когато са сурови или обработени до 54° С. ( Над 54 градуса топлинна преработка ензимите умират.)
3. Мъртви. Това е всичко останало, което човекът преработва по всички възможни начини и технологии. Тези храни не зареждат с енергия, напротив, отнемат от енергията ни, която трябва да ги елиминира. Не се лишавайте от храните, с които сте свикнали; увеличете присъствието на храните, които лекуват. (“Храната да бъде вашето лекарство.” Хипократ, Първи закон на изцелението, 400 г. пр. н.е.)
За да отслабнете, не се лишавайте от нищо и не гладувайте. Диетите не помагат! Напълно достатъчно е да въведете живите неща в живота си (не само въздух, вода и храна!) и да не позволявате другите да ви хранят. Никой не знае по-добре от самите нас какво всъщност ни е нужно, дори рекламите.

МУКУЛА
( Ръка-човка; ръка-лазер; регенерация)

ПРИЛОЖЕНИЕ: За обезболяване и енергизиране на органи. Дарява сила; намалява напрежението. Поставя се върху нараненото място или там, където има проблем. Подкрепя почистването на всяка мръсотия на всички нива.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върховете на всички пръсти се събират в едно. Поставя се върху засегната част на тялото. При хронични състояния на белите дробове мудрата се поставя вляво и вдясно, на около 5 см под ключицата.
ДОЗИРОВКА: При необходимост, или 5 пъти дневно по 5 минути.

УТТАРАБОДХИ
( Мудрата на най-голямото просветление )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Действа освежаващо, тъй като засилва вдишването; “отваря” областта на сърцето и белите дробове. Подобрява проводимостта на енергията. Засилва енергията на белите дробове и дебелото черво. Дарява сила.
При физическо и психическо изтощение, вялост; за отпускане; при нужда от идея или прозрение. Подкрепя равностойното партньорството с живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите се сплитат пред слънчевия сплит; палците и показалците са долепени. Показалците сочат нагоре, палците – надолу или към стомаха. В легнало положение палците докосват основата на гръдната кост.
ДОЗИРОВКА: Без ограничениe.

ФЛЕЙТА НА МАЙТРЕЯ

ПРИЛОЖЕНИЕ: Всички заболявания на дихателните пътища и белите дробове. Мъка, тъга, печал. Подкрепя стремежа към доброта, светлина, духовност.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Палците са допрени.
Левият показалецът ляга върху дясната ръка, в основата на показалеца и средния пръст.
Десният показалец е под лявата длан и стига до основата на кутрето.
Левият среден пръст минава над десния показалец, под среден пръст на дясна ръка, над десен безименен и остава под дясното кутре.
Левият безименен минава над десния показалец, под десния среден, над десния безименен и се допира до върха на дясното кутре.
Лявото кутре минава под десния среден пръст и се допира до върха на десния безименен.
ДОЗИРОВКА: 15-20 минути, сутрин.

ХАКИНИ
( Хакини – богинята на интуицията )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Подобрява и задълбочава дишането; изгражда енергията на белите дробове. Хармонизира и стимулира съвместната дейност на двете мозъчни полукълба.
Подкрепя творческия процес, развива интуицията. Усилва паметта и концентрация. Особено полезна при забравяне: осигурява “Бърза помощ” за досещане и намиране на загубената дума, образ, музикална фраза и др. Често (макар и несъзнателно) се използва по време на преговори.
Стимулира чакрата на Третото око.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите на двете ръце са разперени и се докосват с върховете си. При изместване на пръстите се активира енергията на дебелото черво: десен показалец докосва ляв палец; десен среден – ляв показалец и т.н.; десният палец и лявото кутре остават свободни.
ДОЗИРОВКА: Без ограничения.

ШАКТИ
( Шакти – богинята на жизнената енергия )

ПРИЛОЖЕНИЕ: За успокояване и заспиване. Засилва дишането в долната част на гърдите; облекчава в областта на таза: спазми на червата, менструални болки и пр.
Дарява спокойствие, хармония, дълбок мир.
Подкрепя осъзнатия стремеж към единство и го възнаграждава.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Палецът на всяка ръка е сгънат към дланта; показалецът и средният го обгръщат без напрежение; безименните и кутретата се допират с върховете си.
ДОЗИРОВКА: При необходимост, или 3 пъти дневно по 12 минути. Не злоупотребявайте: честото или продължително прилагане на тази мудра може да доведе до летаргия.

ШИВАЛИНГА
( Зареждане с енергия )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При лесна уморяемост, неудовлетвореност, болнавост, депресии; при изтощение вследствие преумора и напрежение.
Подкрепя оздравителните процеси, независимо от причината и степента на заболяването.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Десният юмрук с вдигнат нагоре палец лежи в лявата длан. Мудрата е на височината на стомаха, а лактите сочат навън и леко напред.
ДОЗИРОВКА: Без ограничения.

ДАОСКИ ТЕХНИКИ

БЕЛИ ДРОБОВЕ

Упражнението на Дао, представено от Стивън Чан, премахва проблеми, свързани с белите дробове, вкл. обикновената простуда. Укрепва цялостно дихателната система, вкл. кожата, която често се нарича “третият бял дроб”.

1. Стоеж изправен. Ходилата са успоредни, разтворени на ширината на раменете. Гърбът е изправен, брадичката – леко наведена към гърдите, главата – изправена, като че вратът е изтеглен нагоре.
2. Издишайте напълно.
3. Вдишайте бавно, разширявайки дробовете. Ръцете се изтласкват назад и сключват зад гърба. Брадичката е допряна до гърдите. Дишане само с гръдния кош.
4. Издишайте. Пуснете ръце и ги върнете пред тялото. Вдигнете ръце нагоре покрай тялото, покрай главата, след това назад покрай гърба и завършете с кръгово движение напред. Пръстите трябва да останат опънати по време на завъртането.
5. Преплетете пръсти зад гърба и повторете цялото упражнение с вдишване.
6. Повторете общо 7 пъти.

СПОРЕД ЛУИЗ ХЕЙ –
един от най-ярките водачи на движението “Нова епоха”,
чиито психологически модели за причините на болестите се използват широко
в алтернативната и официалната медицина,

БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ
представляват способността ни да поемаме и да излъчваме живота.

Проблемите с дробовете обикновено означават, че ни е страх да приемем живота или може би смятаме, че нямаме право да го изживеем пълноценно.
По начало жените дишат доста плитко и често смятат себе си за хора втора категория, които нямат право да заемат пространство, а понякога – дори и да живеят. Днес всичко това се променя. Жените заеха мястото си като пълноценни членове на обществото и дишат дълбоко и пълно.
Емфиземът и усиленото тютюнопушене са начин да се отрече животът. Те прикриват дълбокото усещане, че не сме заслужили съществуването си. Упреците няма да променят навика за пушене. Първо трябва да променим основното убеждение.
Астмата наричаме задушаваща любов. Обзема ви чувство, че нямате право да дишате за себе си. Децата, боледуващи от астма, често са прекалено съвестни. Те се чувстват виновни за всичко, което не е наред около тях. Смятат, че не заслужават, защото са виновни за нещо, и следователно трябва да се самонакажат.
Понякога смяната на климата помага, особено в случаите, когато останалите членове на семейството не придружават боледуващото дете.
Обикновено тези деца надрастват болестта си. В действителност те отиват да учат някъде другаде, женят се или по някакъв друг начин напускат дома и болестта им изчезва. Често астмата може да се появи по-нататък в живота им, особено при преживяване, което да задейства стар механизъм и те отново получават пристъп. Когато това се случи, това не е реакция към обстоятелствата, а по-скоро към онова, което е ставало в детството им.

ПРОБЛЕМИ

АСТМА

Вероятна причина: Задушаваща, стаена любов. Неспособност да дишаме за себе си. Безсилие. Потиснат плач.
Нов мисловен модел: Сега за мен е безопасно да поема живота си в свои ръце. Избирам да бъда свободен.

Астма при малки деца

Вероятна причина: Страх от живота. Нежелание у детето да бъде тук.
Нов мисловен модел: Това дете е в безопасност и е обичано. То е добре дошло и е прието с любов.

АСФИКЦИЯ
(Пристъпи на задушаване)

Вероятна причина: Страх. Недоверие в процеса на живота. Фиксиране в детството.
Нов мисловен модел: Безопасно е да порасна. Светът е сигурно място. В безопасност съм.

БЕЛИ ДРОБОВЕ

Вероятната причина: Депресия; скръб; страх да приемем живота; чувство, че не заслужаваме да живеем пълноценно.
Нов мисловен модел: Притежавам способността да приемам живота в неговата пълнота. Изживявам с любов своя живот и др.

БЕЛОДРОБЕН ОТОК

Вероятна причина: Какво или кого не желаете да пуснете?
Нов мисловен модел: С готовност се освобождавам от миналото. Безопасно е да се отпусна. Вече съм свободен.

БРОНХИТ

Вероятна причина: Разгорещена семейна среда. Кавги и крясъци. Понякога отчуждена тишина.
Нов мисловен модел: Провъзгласявам мир и хармония в себе си и около мен. Всичко в моя свят е наред.

ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

Вероятна причина: Недостиг на радост, която да протича през вашия живот. Горчивина.
Нов мисловен модел: С любов позволявам на радостта свободно да протича в моя живот. Обичам се.

ВЪЗПАЛЕНИЯ

Вероятна причина: Страх. Гняв. Дразнещи мисли.
Нов мисловен модел: Моите мисли са мирни, спокойни и съсредоточени.

ГРИП

Вероятна причина: Отклик на общоприети убеждения и отрицателна нагласа. Страх. Вяра в статистиката.
Нов мисловен модел: Аз съм неподвластен на масово разпространените убеждения и на предразсъдъците. Освободен съм от пречки и влияния.

ДИШАНЕ
Представлява способността ни да поемем живота.
Утвърждение: Обичам живота!

Дихателни проблеми

Вероятна причина: Страх или отказ да се приеме живота изцяло. Чувство, че нямате право да заемате място, а понякога – и дори да съществувате.
Нов мисловен модел: Мое рождено право е да изживея своя живот пълноценно и свободно. Аз заслужавам любов. Сега избирам да живея пълноценно.

Учестено дишане

Вероятна причина: Страх. Противопоставяне на промяната. Недоверие в процесите на живота.
Нов мисловен модел: Навсякъде във Вселената се намирам в безопасност. Обичам себе си и се доверявам на процесите на живота.

ЕМФИЗЕМ

Вероятна причина: Страх да приемете живота и усещане, че не го заслужавате.
Нов мисловен модел: Мое рождено право е да живея пълноценно. Обичам живота. Обичам себе си.

ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЧНОСТИ
(Вж. Белодробен оток)

Вероятна причина: Какво ви е страх да загубите?
Нов мисловен модел: Освобождавам се с готовност и радост.

ИНФЕКЦИИ

Вероятна причина: Нервност, гняв, раздразнителност.
Нов мисловен модел: Избирам да бъда спокоен и хармоничен.

КАШЛИЦА

Вероятна причина: Желание да излаете: “Вижте ме! Чуйте ме!”
Нов мисловен модел: Мен ме забелязват и оценяват по най-положителни начини. Обичан съм.

НАСТИНКИ
(Болести на горните дихателни пътища)

Вероятна причина: Много неща наведнъж. Умствено объркване и безпорядък. Дребни наранявания. Убеждения от типа: “Настивам по три пъти всяка зима.”
Нов мисловен модел: Позволявам на своя ум да се отпусне и да бъде спокоен. В мен и около мен царуват яснота и хармония. Всичко е наред.

НЕИЗЛЕЧИМИ БОЛЕСТИ

Вероятна причина: На този етап лечението не може да се осъществи чрез външни средства. Трябва да навлезем навътре в себе си, за да постигнем успех. Болестта идва незнайно откъде и ще се върне отново там.
Нов мисловен модел: Всеки ден стават чудеса. Навлизам в себе, за да се освободя от нагласата, която причинява това състояние и възприемам Божественото лечение. Тъй да бъде!

ПНЕВМОНИЯ

Вероятна причина: Отчаяние. Умора от живота. Емоционални рани, на които не се дава възможност да зараснат.
Нов мисловен модел: Свободно възприемам божествените идеи, изпълнени с дъха и разума на живота. Всеки момент е нов.

РАК

Вероятна причина: Дълбока обида. Дълоготрайно негодувание. Дълбока скрита тайна или скръб, разяждаща отвътре. Съхраняване на омраза. Има ли смисъл?
Нов мисловен модел: Прощавам с любов и се освобождавам от всичко в миналото. Избирам да изпълня своя свят с радост. Обичам и одобрявам себе си.

ТУБЕРКУЛОЗА

Вероятна причина: Губите жизненост поради себичност. Силно чувство за собственост. Жестоки мисли. Отмъстителност.
Нов мисловен модел: Като обичам и одобрявам себе си, аз създавам един радостен и мирен свят, в който живея.

ТУМОРИ

Вероятна причина: Отглеждате стари рани и сътресения. Трупате угризения.
Нов мисловен модел: С любов се освобождавам от миналото и насочвам вниманието си към днешния нов ден. Всичко в моя свят е наред.

ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ

Вероятна причина: Отхвърляне на промяната. Страх от бъдещето. Липса на сигурност.
Нов мисловен модел: Желая да се променя и да израсна. Сега си създавам ново, безопасно бъдеще.

ХЪРКАНЕ

Вероятна причина: Непреклонен отказ да се освободите от старите нагласи.
Нов мисловен модел: Освобождавам ума си от всичко, което не носи любов и радост. Придвижвам се от миналото към новото, свежото, жизненото.

Любовта отстранява и освобождава всичко, различно от нея

Луиз Хей