КОЖА

КОЖА

Кожата е нашият трети бял дроб; чрез нея също дишаме.
Затова освен специфичните мудри за проблеми с кожата, не пренебрегвайте белодробните и универсалните мудри, както и цялостните комплекси.

Независимо кои 2-3 от предложените мудри или кой комплекс
ще изберете за следващите седмици, винаги започвайте с
Гиан и завършвайте с Атманджали.

СПЕЦИФИЧНАТА МУДРА Е:

ПРИТХИВИ
( Мудра на земята )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Засилва обонянието, действа добре на нокти, кожа, коса, кости. Стимулира телесната температура, функциите на черния дроб и стомаха. Възстановява равновесието. Разгражда стреса. Осигурява хармония между тялото, емоциите и ума.
При влошено психо-физическо състояние, несигурност, потиснатост, стрес. Дава вътрешна стабилност и самоувереност. Защищава от негативни въздействия; засилва енергийния потенциал. Дарява всичко, което е необходимо за един смислен живот.
Активира Първа чакра.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върховете на палците и безименните пръсти се съединяват с лек натиск. Останалите са изправени.
ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост или 3 пъти дневно по 15 минути.

БЕЛОДРОБНИ МУДРИ:

АСТМА МУДРА

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички видове и стадии на астмата.
Дарява сила и радост от живота.
Подкрепя процеса на даването; освобождаването от миналото, изхарченото, изразходваното, вече непотребното и затова – вредно.
Подкрепя преодоляването на страха, че няма да има повече въздух, заради който не можем или не искаме да издишаме. За да дойдат новите, хубавите неща, трябва да им направим място, като се освободим от старото, вече изживяното. Мудрата подкрепя стремежа да се живее “Тук и сега”, да се погребе миналото и да се осъзнае, че животът е безкраен.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дланите се допират в основата си, до китките. Средните пръсти се притискат един към друг в областта на ноктите. Останалите пръсти са свободно изправени.
ДОЗИРОВКА: 5 пъти дневно по 5 минути.

БРОНХИАЛНА МУДРА

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички видове заболявания на бронхите и при т.нар. повърхностно дишане. Дарява сила, укрепва тялото, ума и душата.
При всички ситуации, в които “не достига въздух” и се чувстваме притиснати от другите или от живота.
Подкрепя процесите на даването и приемането, като хармонизира цялостния цикъл. Животът е организиран и основан на циклите: най-лесно ще го осъзнаем, когато се опитаме да нарушим цикъла на дишането, съставен от неразделните “вдишване” и “издишване” – едното обуславя другото. Всичко на този свят е взаимно; невъзможно е само да даваме или само да получаваме.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върхът на кутрето се поставя в основата на палеца. Върхът на безименния се допира до първата сгъвка на палеца. Средният пръст докосва върха на палеца. Показалецът е изпънат.
ДОЗИРОВКА: Като бърза помощ: 4-6 минути и се преминава към изпълнение на Астма мудра, до нормализиране на дишането. При хронични случаи: Двете мудри се изпълняват по 5 минути, 5 пъти на ден.

БХРАМАРА
( Пчелата; алтернатива на медолечението )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При понижен имунитет, алергични състояния*, обриви, секрети в синусите, бронхите и чревния тракт; при нарушена чревна флора в резултат от прекаляване с антибиотици и всички случаи, когато се прилага медолечение.
Подкрепя стремежа да се освободим от страховете и да си изградим емоционален имунитет към света. Засилва търпението и толерантността, работи в полза на адаптационната енергия.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалецът ляга в основата на палеца. Върхът на палеца се допира отстрани до нокътя на средния пръст. Безименният и кутрето са изпънати.
ДОЗИРОВКА: 4 пъти дневно по 7 минути; при възможност – 8 пъти дневно по 15-20 минути.
___________
*Непоносимостта към нещо е неотделима от непоносимостта към някого, най-често – към самия себе си. Започнете да приемате себе си такива, каквито сте, позволете си да се обичате; след това заобичайте целия останал свят, който има точно толкова право на съществуване, колкото и нас, и алергичните състояния и всичките им проявления ще започнат да изчезват.

ВАДЖРА
( Гръмотевична стрела; Мълнията )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При сърдечно-съдова патология, хипертония и нарушено кръвоснабдяване. За профилактика и лечение на говорни разстройства; дихателна и нервна система; щитовидна жлеза.
Дарява мир и духовно могъщество. Концентрира целебната енергия и я насочва към проблемните области.
Ключ към Вишудха, Пета чакра – на гърлото. Подпомага изразяването и творчеството. Подкрепя освобождаването на всички “нива”: физическо – отделителни функции; емоционално – отрицателни емоции; мисловно – остарели мисловни модели и вредни навици.
ИЗПЪЛНЕНИЕ. Пръстите са сплетени пред гърдите. Палците и показалците са допрени и насочени към небето.
ДОЗИРОВКА: 15 – 20 минути дневно. При хронични състояния – до 3 пъти на ден.

ВАРУНА
( Мудра на водата )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички заболявания на стомаха и черния дроб; при алергични реакции; при колики и подуване на корема; при задържане на вода или слуз в белите дробове, стомаха, синусите и при повишено отделяне на секрети и слуз, което може да доведе до енергийно блокиране на организма.
При свръхконтрол; вътрешно напрежение, безпокойство и свръхнатоварване; при нервно пренапрежение, при гняв и страх. Подкрепя жизнено необходимата промяна на начина на живот и мислене; балансира приемането и отдаването като основни процеси на живота и взаимоотношенията.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дясното кутре се допира в основата на десния палец, който леко го притиска. Лявата ръка обхваща дясната отдолу. Левият палец се поставя върху десния.
ДОЗИРОВКА: 3 пъти дневно, 20 до 45 минути.

ГАНЕША
( Силата на слона, който преодолява всички препятствия )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Стимулира сърдечната дейност и кръвообращението; засилва сърдечната мускулатура; отваря бронхите.
Освобождава напрежение от всякакъв вид в областта на сърцето и белите дробове. Дарява смелост, упование и откритост към света. Подкрепя действието и спонтанността, откровеността и увереността, “улавянето” на мига, възползването от обстоятелствата.
Отваря Сърдечната чакра. Подкрепя безусловната любов – основата и смисълът на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Едната ръка е с дланта нагоре, а другата – с дланта надолу, плътно пред гърдите, на височината на сърцето. Пръстите на едната ръка залавят пръстите на другата, като брънка от верига. При издишване – опънете ръцете, с напрежение в раменете; при вдишване – отпуснете. Изпълнете 6 пъти. Отпуснете мудрата върху гърдите за почивка. След това разменете ръцете и направете още 6 пъти.
ДОЗИРОВКА: Веднъж дневно.

ГЛАВА НА ДРАКОН

ПРИЛОЖЕНИЕ: За профилактика, както и при всички простудни и възпалителни заболявания на белите дробове, горни дихателни пътища, носоглътка. Да се усвои и от децата!
Дарява вътрешна хармония, усилва умствената дейност.
Подкрепя единението с целостта на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Средните и безименните пръсти се “заключват”. Палците се допират със страничните си повърхности. Безименните и кутретата се преплитат плътно, така че показалците да се долепят един към друг.
ДОЗИРОВКА: За профилактика – 15 минути веднъж дневно. При необходимост: 3-4 пъти дневно по 15 минути.

КШЕПАНА
( Жест на изливане и освобождаване )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Стимулира отделянето през кожата, белите дробове и дебелото черво. Освобождава изразходваната и отрицателната енергия.
Подпомага изразяването на потиснати емоции. “Предпазен” клапан, но и съдейства за освобождаването от всичко старо, ненужно, пречещо, заемащо мястото на новото. Подкрепя обновителните процеси, хармонизира и балансира основните процеси на живота: приемане и даване.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите са преплетени без притискане. Изправените показалци на двете ръце се допират с възглавничките си и сочат към земята.
ДОЗИРОВКА: САМО в продължение на 7-15 вдишвания, с максимална концентрация върху издишването. След привършването въздъхнете дълбоко 3 пъти и поставете ръцете на бедрата, с обърнати нагоре длани.

ЛИНГА
( Повдигаща мудра)

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички простудни заболявания на: гърло; бели дробове – разтваря натрупания секрет; дихателни проблеми, свързани с промяна на времето; кашлица; хрема; синузит. Поддържа телесната температура; повишава имунитета; регулира наднорменото тегло. Дарява духовна устойчивост.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите са сплетени. Палецът на едната ръка сочи нагоре. Палецът и показалецът на другата го обхващат, като се допират.
ДОЗИРОВКА:
За профилактика: Веднъж дневно, 15-20 минути.
За лечение: 3-4 пъти дневно по 15 минути.

С цел отслабване се прави 3 пъти на ден по 15 минути. Прекаляването води до апатия, летаргия, инертност. Да се пие достатъчно чиста вода. Ако искате да отслабнете, пийте повече вода.
Според холистиката наднорменото тегло се дължи на натрупани в организма неусвоени вещества, мисли, емоции. Мудрата ще “разбута” всичко непреработено и акумулирано. Дайте си достатъчно вода, за да може организмът да изхвърли натрупаните отрови. А ако си осигурите “жива” вода, ефектът ще се ускори. Живата вода се съдържа в изобилие във всички пресни растителни храни (по възможност – без нитрати).
Според енергията, която ни доставят, храните се делят на:
1. Живи. Това са непреработените, сурови и по възможност – пресни плодове, зеленчуци, билки и пр. растителен свят.
2. Полуживи. Това е растителният свят, преработен от някои животни във вид на мляко, яйца и мед. Силата им е най-голяма, когато са сурови или обработени до 54° С. ( Над 54 градуса топлинна преработка ензимите умират.)
3. Мъртви. Това е всичко останало, което човекът преработва по всички възможни начини и технологии. Тези храни не зареждат с енергия, напротив, отнемат от енергията ни, която трябва да ги елиминира. Не се лишавайте от храните, с които сте свикнали; увеличете присъствието на храните, които лекуват. (“Храната да бъде вашето лекарство.” Хипократ, Първи закон на изцелението, 400 г. пр. н.е.)
За да отслабнете, не се лишавайте от нищо и не гладувайте. Диетите не помагат! Напълно достатъчно е да въведете живите неща в живота си (не само въздух, вода и храна!) и да не позволявате другите да ви хранят. Никой не знае по-добре от самите нас какво всъщност ни е нужно, дори рекламите.

МУКУЛА
( Ръка-човка; ръка-лазер; регенерация)

ПРИЛОЖЕНИЕ: За обезболяване и енергизиране на органи. Дарява сила; намалява напрежението. Поставя се върху нараненото място или там, където има проблем. Подкрепя почистването на всяка мръсотия на всички нива.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върховете на всички пръсти се събират в едно. Поставя се върху засегната част на тялото. При хронични състояния на белите дробове мудрата се поставя вляво и вдясно, на около 5 см под ключицата.
ДОЗИРОВКА: При необходимост, или 5 пъти дневно по 5 минути.

УТТАРАБОДХИ
( Мудрата на най-голямото просветление )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Действа освежаващо, тъй като засилва вдишването; “отваря” областта на сърцето и белите дробове. Подобрява проводимостта на енергията. Засилва енергията на белите дробове и дебелото черво. Дарява сила.
При физическо и психическо изтощение, вялост; за отпускане; при нужда от идея или прозрение. Подкрепя равностойното партньорството с живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите се сплитат пред слънчевия сплит; палците и показалците са долепени. Показалците сочат нагоре, палците – надолу или към стомаха. В легнало положение палците докосват основата на гръдната кост.
ДОЗИРОВКА: Без ограничения.

ФЛЕЙТА НА МАЙТРЕЯ

ПРИЛОЖЕНИЕ: Всички заболявания на дихателните пътища и белите дробове. Мъка, тъга, печал. Подкрепя стремежа към доброта, светлина, духовност.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Палците са допрени.
Левият показалецът ляга върху дясната ръка, в основата на показалеца и средния пръст.
Десният показалец е под лявата длан и стига до основата на кутрето.
Левият среден пръст минава над десния показалец, под среден пръст на дясна ръка, над десен безименен и остава под дясното кутре.
Левият безименен минава над десния показалец, под десния среден, над десния безименен и се допира до върха на дясното кутре.
Лявото кутре минава под десния среден пръст и се допира до върха на десния безименен.
ДОЗИРОВКА: 15-20 минути, сутрин.

ХАКИНИ
( Хакини – богинята на интуицията )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Подобрява и задълбочава дишането; изгражда енергията на белите дробове. Хармонизира и стимулира съвместната дейност на двете мозъчни полукълба.
Подкрепя творческия процес, развива интуицията. Усилва паметта и концентрация. Особено полезна при забравяне: осигурява “Бърза помощ” за досещане и намиране на загубената дума, образ, музикална фраза и др. Често (макар и несъзнателно) се използва по време на преговори.
Стимулира чакрата на Третото око.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите на двете ръце са разперени и се докосват с върховете си. При изместване на пръстите се активира енергията на дебелото черво: десен показалец докосва ляв палец; десен среден – ляв показалец и т.н.; десният палец и лявото кутре остават свободни.
ДОЗИРОВКА: Без ограничения.

ШАКТИ
( Шакти – богинята на жизнената енергия )

ПРИЛОЖЕНИЕ: За успокояване и заспиване. Засилва дишането в долната част на гърдите; облекчава в областта на таза: спазми на червата, менструални болки и пр.
Дарява спокойствие, хармония, дълбок мир.
Подкрепя осъзнатия стремеж към единство и го възнаграждава.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Палецът на всяка ръка е сгънат към дланта; показалецът и средният го обгръщат без напрежение; безименните и кутретата се допират с върховете си.
ДОЗИРОВКА: При необходимост, или 3 пъти дневно по 12 минути. Не злоупотребявайте: честото или продължително прилагане на тази мудра може да доведе до летаргия.

ШИВАЛИНГА
( Зареждане с енергия )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При лесна уморяемост, неудовлетвореност, болнавост, депресии; при изтощение вследствие преумора и напрежение.
Подкрепя оздравителните процеси, независимо от причината и степента на заболяването.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Десният юмрук с вдигнат нагоре палец лежи в лявата длан. Мудрата е на височината на стомаха, а лактите сочат навън и леко напред.
ДОЗИРОВКА: Без ограничения.

ДАОСКИ ТЕХНИКИ

БЕЛИ ДРОБОВЕ

Упражнението на Дао, представено от Стивън Чан, премахва проблеми, свързани с белите дробове, вкл. обикновената простуда. Укрепва цялостно дихателната система, вкл. кожата, която често се нарича “третият бял дроб”.

1. Стоеж изправен. Ходилата са успоредни, разтворени на ширината
на раменете. Гърбът е изправен, брадичката – леко наведена към гърдите, главата – изправена, като че вратът е изтеглен нагоре.
2. Издишайте напълно.
3. Вдишайте бавно, разширявайки дробовете. Ръцете се изтласкват назад и сключват зад гърба. Брадичката е допряна до гърдите. Дишане само с гръдния кош.
4. Издишайте. Пуснете ръце и ги върнете пред тялото. Вдигнете ръце нагоре покрай тялото, покрай главата, след това назад покрай гърба и завършете с кръгово движение напред. Пръстите трябва да останат опънати по време на завъртането.
5. Преплетете пръсти зад гърба и повторете цялото упражнение с вдишване.
6. Повторете общо 7 пъти.

ЗАБЕЛЕЖКА: За здрава и красива кожа прилагайте “Козметика с пръсти”, която ще реши и много от проблемите с вътрешните ви органи.

КОЗМЕТИКА С ПРЪСТИ

СПОРЕД ЛУИЗ ХЕЙ –
един от най-ярките водачи на движението “Нова епоха”,
чиито психологически модели за причините на болестите
се използват широко в алтернативната и официалната медицина,

КОЖАТА
е сетивен орган, който ни дава информация за заобикалящия ни свят
и който защищава личността ни.

Проблемите с кожата се дължат на неспокойствие и страх, на стари, заровени дълбоко опасения, на мисловния модел: “Застрашен съм.”
Правилният мисловен модел е: “Чувствам, че е безопасно да бъда такъв, какъвто съм.”
Основното утвърждение е: “С любов и с мисли за радост и мир защищавам себе си. Прощавам си миналото и го забравям. Свободен съм още в този момент.”

ЛИЦЕТО
е това, което показваме на света.

Основното утвърждение е: “Безопасно е да бъда такъв, какво съм. Аз изразявам себе си.”

ПРОБЛЕМИ С КОЖАТА:

Абсцес

Вероятна причина: Преповтаряне на мисли, свързани с болки, оскърбление и отмъщение.
Нов мисловен модел: Давам свобода на мислите си. С миналото вече е свършено. Аз съм спокоен.

Акне

Вероятна причина: Отхвърляне на собствената личност. Антипатия към себе си.
Нов мисловен модел: Аз съм божествено проявление на живота. Обичам и приемам себе си такъв, какъвто съм сега.

Брадавици

Вероятна причина: Малки проявления на омраза. Вяра в грозотата.
Нов мисловен модел: Аз съм любовта и красотата на живота в пълната им изява.

Варицела
(Вж. Херпес зостер)

Вероятна причина: Очаквате тухла да падне на главата ви. Страх и напрежение. Прекалена чувствителност.
Нов мисловен модел: Аз съм спокоен, понеже се доверявам на жизнения процес. Всичко в моя свят е наред.

Витилиго

Вероятна причина: Липса на чувство за принадлежност. Чувствате се извън играта. Не сте един от групата.
Нов мисловен модел: Аз съм в самия център на живота и съм изцяло свързан с любовта.

Възпаления

Вероятна причина: Страх. Неизразен гняв. Дразнещи мисли.
Нов мисловен модел: Моите мисли са мирни, спокойни и съсредоточени. Изразявам своите емоции по положителни начини, изпълнени с радост.

Възрастови проблеми

Вероятна причина: Убеждения, свързани с обществото. Остарял начин на мислене. Страх ви е да се държите естествено. Отхвърляне на настоящето.
Нов мисловен модел: Обичам и приемам себе си на всяка възраст. Всеки момент в живота е съвършен.

Гангрена

Вероятна причина: Мрачни мисли. “Отровни” мисли потискат радостта.
Нов мисловен модел: Сега избирам хармонични мисли и оставям радостта да протича свободно през мен.

Гнойни пъпки
(Черни точки, Милиум)

Вероятна причина: Малки изблици на гняв.
Нов мисловен модел: Усмирявам мислите си и съм спокоен.

Гъбички

Вероятна причина: Ограничаващи убеждения. Отказ да се освободи миналото. Оставяте го да властва над настоящето.
Нов мисловен модел: Радостен и свободен живея в настоящия момент.

Гъбички между пръстите на краката

Вероятна причина: Неудовлетвореност от това, че не сте добре приети. Неспособност за придвижване напред без затруднения.
Нов мисловен модел: Обичам и одобрявам себе си. Позволявам си да вървя напред. Движението е безопасно.

Гъбични инфекции
(Кандидоза, Стоматомикоза)

Вероятна причина: Отричате си онова, което ви е необходимо. Не подкрепяте самия себе си.
Нов мисловен модел: Сега избирам да подкрепям по изпълнен с любов и радост начин.
Екзема

Вероятна причина: Необуздана враждебност. Умствени изблици.
Нов мисловен модел: Хармония и мир, любов и радост ме заобикалят и живеят в мен. Намирам се в безопасност.

Изгаряния

Вероятна причина: Гняв. Избухливост. Раздразнителност.
Нов мисловен модел: Създавам само мир и хармония в себе си и около себе си. Заслужавам да се чувствам добре.

Изприщване

Вероятна причина: Противопоставяне. Липса на емоционална закрила.
Нов мисловен модел: С лекота плувам по течението на живота. и на всяко ново преживяване. Всичко е наред.

Инфекции

Вероятна причина: Нервност, гняв, раздразнителност.
Нов мисловен модел: Избирам да бъда спокоен и хармоничен.

Кандидоза

Вероятна причина: Силно усещане за разпиляност. Голяма неудовлетвореност и гняв. Прекалени изисквания и недоверчивост в интимните връзки. Ненаситност.
Нов мисловен модел: Разрешавам си да бъда всичко, на което съм способен, и заслужавам най-доброто в живота. Обичам и ценя високо и себе си, и другите.

Кожна туберкулоза

Вероятна причина: Предавате се. “По-добре да умра, отколкото да защищавам правата си.” Гняв и наказание.
Нов мисловен модел: Изказвам се в своя полза свободно и с лекота. Използвам правата си над собствената ми сила. Обичам и одобрявам себе си. Аз съм свободен и се намирам в безопасност.

Комедони

Вероятна причина: Малки гневни изблици.
Нов мисловен модел: Усмирявам мислите си и съм спокоен.

Копривна треска
(Уртикария)

Вероятна причина: Скрити малки страхове. Правите от мухата слон.
Нов мисловен модел: Нося спокойствие във всяко ъгълче на своя живот.

Краста

Вероятна причина: Порочно мислене. Позволявате на другите да влязат под кожата ви.
Нов мисловен модел: Аз съм жива, любеща и радостна проява на живота. Изразявам собствената си личност.

Мазоли

Вероятна причина: Закоравели представи и идеи. Материализиран страх.
Нов мисловен модел: Безопасно е да видя и да експериментирам нови идеи и нови начини на действие. Открит съм и възприемам доброто.

Милиум
(Черни точки)

Вероятна причина: Прикриване на грозота.
Нов мисловен модел: Приемам себе си като красив и обичан.

Мокрещи рани

Вероятна причина: Премълчани обидни думи. Обвинения.
Нов мисловен модел: Аз създавам само радостни изживявания в моя свят, изпълнен с любов.

Наранявания

Вероятна причина: Насочен към себе си гняв. Чувство за вина.
Нов мисловен модел: Сега освобождавам гнева по положителен начин. Обичам и одобрявам себе си.

Неизлечими болести

Вероятна причина: На този етап лечението не може да се осъществи чрез външни средства. Трябва да навлезем навътре, за да постигнем успех. Болестта идва незнайно откъде и ще се върне отново там.
Нов мисловен модел: Всеки ден стават чудеса. Навлизам в себе си, за да се освободя от нагласата, която причинява това състояние, и възприемам Божественото лечение. Така да бъде.

Новообразувания

Вероятна причина: Таите в себе си стари оскърбления. Натрупвате възмущение.
Нов мисловен модел: Лесно прощавам. Обичам се и ще се възнаградя с похвали.

Обриви

Вероятна причина: Раздразнителност, свързана със закъснения. Бебешки начин да се привлече вниманието.
Нов мисловен модел: Обичам и одобрявам себе си. В хармония съм с жизнения процес.

Одрасквания

Вероятна причина: Чувствате, че животът ви раздира и ограбва.
Нов мисловен модел: Благодарен съм за щедростта на живота към мен. Аз съм благословен.

Открити язви

Вероятна причина: Неизразен гняв, който си търси мястото.
Нов мисловен модел: Изразявам емоциите си по радостни, положителни начини.

Отоци
(Вж. Белодробен оток, Задържане на течности)

Вероятна причина: Закостеняло мислене. Задръстващи, болезнени идеи.
Нов мисловен модел: Моите мисли протичат свободно и лесно. С лекота възприемам идеите.

Отпуснати черти на лицето

Вероятна причина: Отпуснати мисли. Възмущение от живота.
Нов мисловен модел: Аз изразявам радостта от живота и си позволявам да се наслаждавам напълно на всеки миг и ден. Подмладявам се.

Паразити

Вероятна причина: Давате власт на другите и ги оставяте да завладеят положението.
Нов мисловен модел: С любов възвръщам силата си и премахвам всякакво вмешателство.

Порезни рани

Вероятна причина: Самонаказване за това, че не следвате правилата, които сами си налагате.
Нов мисловен модел: Сътворявам живот, изпълнен с награди.

Проказа

Вероятна причина: Пълна неспособност за справяне с живота. Отдавнашно убеждение, че не сте достатъчно способен или чист.
Нов мисловен модел: Издигам се над всички ограничения. Аз съм божествено вдъхновен и напътстван. Любовта лекува всичко в живота.

Псориазис

Вероятна причина: Страх от нараняване. Умъртвяване на сетивата и вътрешната същност. Отказ да се поеме отговорност за собствените чувства.
Нов мисловен модел: Осъзнавам радостта на живота. Заслужавам и приемам най-доброто от живота. Обичам и одобрявам себе си.

Рак

Вероятна причина: Дълбока обида. Дълготрайно негодувание. Дълбока скрита тайна или скръб, разяждаща отвътре. Съхраняване на омраза. Има ли смисъл?
Нов мисловен модел: Прощавам с любов и се освобождавам от всичко в миналото. Избирам да изпълня своя свят с радост. Обичам и одобрявам себе си.

Рани

Вероятна причина: Гняв и чувство за вина, ориентирани към собствената личност.
Нов мисловен модел: Прощавам си и избирам да се обичам.

Синя пъпка
(Карбункул, анткракс)

Вероятна причина: Злостен гняв, свързан с несправедливост, насочена лично към вас.
Нов мисловен модел: Освобождавам се от миналото и позволявам на времето да излекува всичко в живота ми.

Склеродермия

Вероятна причина: Защищавате се от живота. Нямате доверие в себе си да сте на това място и да се грижите за себе си.
Нов мисловен модел: Напълно освобождавам напреженията в себе си, защото сега вече знам, че съм в безопасност. Имам вяра в живота и в себе си.

Студени тръпки

Вероятна причина: Умствена контракция, отдръпване и стягане. Желание да се оттеглим. “Остави ме на мира.”
Нов мисловен модел: Аз съм в безопасност и съм защитен по всяко време. Любовта ме заобикаля и закриля. Всичко е наред.

Сърбеж

Вероятна причина: Несъвместими желания. Неудовлетвореност. Разкаяние. Голямо желание да се махнете от това място.
Нов мисловен модел: Спокоен съм там, където се намирам сега. Приемам това, което е добро за мен, знаейки, че моите нужди и желания ще бъдат удовлетворени.

Състаряване

Вероятна причина: Завръщане към т.нар. сигурност на детството. Изисквате грижи и внимание. Форма на контрол над заобикалящите. Бягство от действителността.
Нов мисловен модел: Божествена закрила, Сигурност, Мир, Разум на Вселената действа на всяко ниво на живота.

Телесна миризма

Вероятна причина: Страх. Неприязън към себе си. страх от другите.
Нов мисловен модел: Обичам и одобрявам себе си. В безопасност съм.

Тумори

Вероятна причина: Отглеждате стари рани и сътресения. Трупате угризения.
Нов мисловен модел: С любов се освобождавам от миналото. Насочвам вниманието си към днешния нов ден. Всичко е наред.

Ухапвания

От животно

Вероятна причина: Обърнат навътре гняв. Нужда от наказание.
Нов мисловен модел: Свободен съм.

От насекомо

Вероятна причина: Чувство за вина, предизвикано от незначителни неща.
Нов мисловен модел: Освобождавам се от всякаква раздразнителност.

Фурункули
(Циреи)

Вероятна причина: Гняв. Гневни изблици. Нервна възбуда.
Нов мисловен модел: Излъчвам любов и радост. Спокоен съм.

Хемороиди

Вероятна причина: Страх от неспазване на срокове. Гняв от миналото. Страх да се отпуснете. Чувство за претовареност.
Нов мисловен модел: За мен е безопасно да се наслаждавам на собственото си тяло. Радвам се на своята женственост.

Херния

Вероятна причина: Разрив във взаимоотношенията. Пресилване, претоварване. Неправилно насочване на творческите способности.
Нов мисловен модел: Умът ми е внимателен и хармоничен. Обичам и одобрявам себе си. Свободен съм да бъда аз.

Херпес обикновен

Вероятна причина: Изгарящо желание да се оплаквате. Неизказани остри думи.
Нов мисловен модел: Мисля и изказвам единствено изпълнени с любов думи. Всичко в моя свят е наред.

Херпес на устните

Вероятна причина: Отравяне с неизказани гневни думи и страх да ги изразите.
Нов мисловен модел: Създавам единствено мирни преживявания, понеже обичам себе си. Всичко е наред.

Хронични болести

Вероятна причина: Отхвърляне на промяната. Страх от бъдещето. Липса на сигурност.
Нов мисловен модел: Желая да се променя и да израсна. Сега си създавам ново, безопасно бъдеще.

Целулит

Вероятна причина: Съхраняван гняв и желание за самонаказание.
Нов мисловен модел: Прощавам на другите. Прощавам на себе си. Свободен съм да обичам и да се радвам на живота.

Черни точки

Вероятна причина: Малки изблици на гняв.
Нов мисловен модел: Укротявам мислите си и съм спокоен.

Любовта отстранява и освобождава всичко, различно от нея

Луиз Хей