ПСИХОТОНИКА

ПСИХОТОНИКА
оптимистичното мислене

Съзнаваме или не, умът играе огромна роля във всичко, което случва в нашия живот. Нашите мисли създават нашия свят. Ние се превръщаме в това, което мислим. Всичко е състояние на ума, вкл. и нашето здраве. Ако мислим за здраве, то ще дойде при нас.
Умът може да бъде най-голямото ни богатство и най-големият ни кошмар. Крайният резултат зависи от това, как се грижим за него. Защото умът е като дете, което трябва да бъде възпитавано правилно, за да получи най-много от живота. В същото време той е и духът от бутилката, който може да работи за нас и да изпълнява волята ни, но може и да ни поведе през мрачни светове. Истината е, че каквото и да правим, преди това вече сме го помислили. Тялото само следва това, което умът вече е решил.
Никога досега човешкият ум не е бил подлаган на такъв постоянен и огромен поток от информация. Умственото “преяждане” води до нарушено умствено “храносмилане” – една от главните причини да живеем в “токсично” общество. Нарушеното умствено храносмилане ражда мисли от рода на: “Нямам повече сили.” “Това е повече, отколкото мога да понеса.” “Претоварен съм”. Такива мисли ни карат да изядем цяла кутия бонбони, да изпием цялата бутилка вино и какво ли още не само и само за да се почувстваме по-добре. Умът преяжда поради информационния потоп, в който го караме да живее; след него преяжда и тялото.
Лесно е да се каже: “Спри, овладей мислите си, овладей живота си”, но е наистина трудно да се направи. Трудно е не само същото “преялият” ум трудно функционира, но и защото нашата цивилизация не ни учи да използваме ефективно ума си. Нашата цивилизация се отнася с умовете ни като с хранилища на информация, в която излива какво ли не, най-вече напълно безполезни факти и цифри. Никой обаче не ни преподава най-полезния урок: как действа умът и как да го използваме. Това е все едно някой да ни връчи ключовете от кола, а да не ни научи да я караме. Последиците по принцип са катастрофални. Някои от нас осъзнават опасността и успяват да се спасят – чрез медитация или с други техники. Други стремглаво вървят от болест към болест. Ако осъзнавате, че нещо не е наред, че животът ви не е под ваш контрол, направили сте първата крачка. Следващата е

ПРОГРАМАТА “ПСИХОТОНИКА”

Програмата “Психотоника” е наръчник за употреба на ума. Основата й е в активното мислене. Активното мислене е самостоятелното мислене. Пасивното мислене е изцяло подчинено на външни влияния. Минималният срок, за да усетите благоприятния ефект на програмата, е 30 дни.

1. МИСЪЛТА ПРЕДХОЖДА ДЕЙСТВИЕТО.

Първата стъпка е да насочите поглед навътре, да се вгледате в мислите си и да разберете дали вашите мисли са полезни за вас. Ако не са, променете ги.

2. ИЗГРАДЕТЕ СВОЯТА ПОЗИТИВНА ПРОГРАМА.

Ако не го направите, вашият ум всеки ден ще се програмира от външни влияния.
Умът е инструмент, който служи на човека както ръцете и краката. Искате ли ръцете и краката ви да действат безконтролно? А защо позволявате на ума си да прави каквото той иска?
Само от вас зависи да си върнете контрола над собствения си ум.

3. УЧИМ СЕ, КАТО ПОВТАРЯМЕ.

Новите умения се усвояват, като се упражняват всеки ден. Стъпка по стъпка, всеки ден по малко, можем да се научим да ръководим изцяло мислите си.
Целта е да прочистим съзнанието, да изхвърлим остарелите и вредни мисловни модели, които с нищо не допринасят да бъдем щастливи. Истината е, че щастливите мисли изместват тъжните. Как се постига?

Чрез:

Петминутна благодарност. Посвещавай първите 5 минути от деня си, за да благодариш на всичко, което е наред в живота ти, и на всички, които те правят щастлив.
Разговаряй със себе си. След като отделиш първите 5 минути от деня, за да благодариш на всичко и всички, поговори със себе си, преди да започнеш да общуваш с другите. Слънчевият оптимизъм, при който помниш силните страни и успехите си, вместо слабостите и неуспехите, създава усещане за благополучие и щастие. Ако не се програмираш сам, другите ще го направят, но едва ли тяхното програмиране ще е от полза за теб.
Смени ролята. Като деца се чувствахме силни и справедливи в ролята на Зоро; красиви и неотразими в ролята на Спящата красавица. Като деца вземахме сила от ролята, която играехме. Избери нова роля – на щастливия, успяващ човек. Шекспир е казал: “Целият свят е сцена.” Ние така или иначе играем роли. Нека играем избраните от нас роли, не тези, които другите ни налагат.
Отърси се от привичките си. Да поемеш контрол над ума си, над себе си, означава да се отърсиш от зависимостите. Ако навиците ти работят в твоя полза – запази ги. Ако са против теб – изхвърли ги. Навик се създава с многократно повторение. Никой не е бил щастлив от първата си цигара. Усетил е удоволствие от цигарите след много неудоволствия. От навиците се отказваме чрез многократни повторения. Тялото иска да ти помогне, довери му се.
Ето една възможност:
Стани на крака. Отпусни тялото. Смръщи вежди. Гледай надолу. Намръщи се. Как се чувстваш?
А сега: вдигни глава, погледни небето. Изправи гърба и раменете. Поеми дълбоко въздух, задръж го, издишай бавно и се усмихни. Как се чувстваш?
Трудно се задържат негативни мисли, докато дишаш дълбоко и се усмихваш. Тялото иска да се радва, не му пречи. Лин Андрюз, авторката на “Лечителката”, пише: “Жизнената енергия изтича от пукнатините, които пристрастяванията създават в живота ни. Най-лоши са емоционалните пристрастявания: към тъгата, хаоса и усещането, че не сме достатъчно добри.”
Ако си пушач и искаш да се откажеш, винаги, когато усетиш потребност от цигара, направи следното:
· Стани. Стъпи здраво, сякаш си вкопан в земята.
· Погледни към небето и почувствай силата и увереността в себе си.
· Издишай, прочисти дробовете, овладей се.
· Ако си десняк, вдигни лявата ръка към устата, все едно че държиш цигара.
· Вдишай дълбоко и радостно чист въздух, задръж го около 5 секунди и бавно издишай.
· Усети силата си, докато си повтаряш наум: “Аз не пуша. Тук аз командвам. Притежавам невероятната сила на своята воля.”
Същата техника се използва, когато ти се прияде нещо сладко или “вредно”. Усещането за глад е един от първите признаци на обезводняването. С другата ръка (не с тази, с която се храниш) вземи чаша вода. Промий с нея тялото си, вместо да го задръстваш с ненужна храна. Изправи се, усети, че порастваш. Бъди висок, утвърди силата и здравето. Разходи се малко с уверена крачка.
Ти владееш ума и тялото. Искаш да живееш здравословно. Помни, че всяко действие се предхожда от мисъл. Осъзнай: само ти мислиш със своя мозък, никой друг. Само от теб зависи дали ще установиш контрол над своето мислене, или ще отстъпиш този контрол на друг. Вредните пристрастявания приключват, когато променим мислите.
Бележникът. Това е конкретен начин да осъзнаеш своите силни страни и да се опреш на тях в процеса на промяна на начина на мислене. Открий доброто у себе си, своите силни страни. Записвай ги винаги, когато ти дойде на ум още нещо. Ако записваш всичко хубаво в себе си, по-лесно ще успееш да се препрограмираш към позитивно мислене и ще промениш представата за самия себе си.
Избор на емоционално състояние. Има три основни емоционални състояния:
· Позитивно: Съзидателност, ведрост, оптимизъм, великодушие, ентусиазъм, радост, щастие.
· Неутрално: Никакво вълнение, продуктивност, наблюдателност, спокойствие, яснота, ненапрегнатост.
· Негативно: Потиснатост, безпомощност, обезкураженост, нещастие, напрежение, песимизъм, гняв, страх, предразсъдъци.
Най-добре е да се намираш в първите две състояния и да избягваш да се задържаш в третото. Придобитата безпомощност не само влияе на поведението; тя въздейства на клетъчно ниво и прави имунната система по-пасивна.
Вярно е, че умът повече от всички други части на тялото отказва да спазва дисциплината и да се подчини на новите посоки на мислене. Нужни са упорство и много повторения, за да спечелиш битката с леността и пораженческото настроение. В тази битка всички ние имаме невероятен съюзник: вярата. Защото това, в което вярваме, винаги се сбъдва.

Д-р Доналд Бъртън Шнел