РЪЦЕ

РЪЦЕ
Независимо кои 2-3 от предложените мудри или кой комплекс
ще изберете за следващите седмици, винаги започвайте с
Гиан и завършвайте с Атманджали.

СПЕЦИФИЧНИ МУДРИ

АПАНА
( Мудра на енергията )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При болка, интоксикация, за пречистване на организма; при болести на пикочната система и гръбначния стълб. Стимулира дейността на жлъчката и черния дроб.
Осигурява търпение и спокойствие, увереност, вглъбяване, съзерцание, вътрешна хармония. Подкрепя благодарността за съществуването и за всичко, дарявано от живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Съединяват се палец, среден и безименен пръст. Останалите са свободно изправени.
ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост: 5 до 45 минути; при хронични състояния: 3 пъти дневно по 15 минути.

ВАЮ
( Мудра на вятъра )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При “болестите на вятъра”: ревматизъм, радикулит, ишиас, подагра, отоци, тежест, тремор на ръце, шия, глава; смущения в червата; нарушение на индивидуалния ритъм на дишане.
При повишена възбудимост. Дарява спокойствие и невъзмутимост. Чрез балансиране на енергиите на вятъра ( над 50 вида “вятър” в организма) подкрепя осъзнаването и стремежа към целостта на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Възглавничките на показалците допират основата на палците, които леко ги притискат. Останалите пръсти са свободно изправени.
ДОЗИРОВКА: При остри случаи – до постигане на ефект. Отчетливо подобряване настъпва само за няколко часа. При хронични случаи – 5 пъти дневно по 15 минути, в комбинация с Прана мудра, до трайно подобрение.

ГРЪБ

ПРИЛОЖЕНИЕ: При болки или болезнено напрежение в гърба. При психическо и нервно напрежение.
Осигурява сила, закрила, подкрепа, сигурност. Подпомага осъзнаването на взаимозависимостта и взаимната свързаност на различните аспекти на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Лява ръка: Нокътят на показалеца се допира в първата сгъвка на палеца.
Дясна ръка: Палецът, средният и малкият пръст се събират. Останалите два пръст са изправени.
ДОЗИРОВКА: 4 пъти дневно по 4 минути. При остри състояния – докато подейства.

ПРАНА
( Мудра на живота )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Всички болести на очите; безсилие; лесна уморяемост; нервност; нерешителност; разпиляност; вътрешна неустойчивост; психо-физическо изтощение. Повишава виталността, тонуса и самочувствието. Повишава жизнената енергия; изравнява енергийния потенциал на целия организъм.
Дарява жажда за живот; оптимизъм при приемане на предизвикателствата; издръжливост и сила да отстоиш себе си; доверие в собствените сили; смелост да поставиш ново начало; повишава радостта от живота. Активира Първа чакра.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалците и средните пръсти са изправени. Останалите пръсти се събират в едно. При натискане с палеца върху ноктите на безименния и кутрето се активират и балансират двете мозъчни полукълба.
ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост: до 30 минути. При хронични състояния: 3 пъти на ден по 15 минути.

ПРИТХИВИ
( Мудра на земята )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Засилва обонянието, действа добре на нокти, кожа, коса, кости. Стимулира телесната температура, функциите на черния дроб и стомаха. Възстановява равновесието. Разгражда стреса. Осигурява хармония между тялото, емоциите и ума.
При влошено психо-физическо състояние, несигурност, потиснатост, стрес. Дава вътрешна стабилност и самоувереност. Защищава от негативни въздействия; засилва енергийния потенциал. Дарява всичко, което е необходимо за един смислен живот
Активира Първа чакра.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върховете на палците и безименните пръсти се съединяват с лек натиск. Останалите са изправени.
ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост или 3 пъти дневно по 15 минути.

СТАВИ

ПРИЛОЖЕНИЕ: При болки в ставите, преумора, артроза. Уравновесява енергиите в ставите. Дарява веселост и лекота. Подкрепя подвижността и промяната, прехода към новото.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Дясна ръка: Палецът и безименният се докосват.
Лява ръка: Палецът и средният пръст се докосват.
ДОЗИРОВКА: При необходимост, или 4 пъти дневно по 15 минути; при особено тежки случаи – до 6 пъти дневно по 30 минути. Продължете лечението дни, седмици или месеци – колкото е необходимо.

СУРАБХИ
( Мудра на кравата )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При ревматизъм, радикулит, заболявания на ставите, артроза.
Разгражда отрицателните емоции и остарелите и неполезни вече мисловни модели. Подходяща е при медитация за пречистване на тялото, ума и душата от болка и изразходвана енергия, за приемане на светлината.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Палците са свободни. Допират се:
Ляво кутре с десен безименен;
Дясно кутре с ляв безименен;
Десен среден пръст с ляв показалец;
Ляв среден пръст с десен показалец.
ДОЗИРОВКА: 3 пъти дневно, по 15 минути, до изчезване на симптомите.

ШИВАЛИНГА
( Зареждане с енергия )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При лесна уморяемост, неудовлетвореност, болнавост, депресии; при изтощение вследствие преумора и напрежение.
Подкрепя оздравителните процеси, независимо от причината и степента на заболяването.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Десният юмрук с вдигнат нагоре палец лежи в лявата длан. Мудрата е на височината на стомаха, а лактите сочат навън и леко напред.
ДОЗИРОВКА: Без ограничения.

ДАОСКИ ТЕХНИКИ
ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ НА ТЯЛОТО,
които не позволяват излишен разход на енергия

СЕДНАЛО ПОЛОЖЕНИЕ

Това е позата, която не само e естествена за тялото, но и лекува.
Когато седите на стол или легло, дръжте бедрата успоредни на пода, а гърба – изправен. Отпускането на дивана или в креслото нарушава естественото подреждане на прешлените и енергията не протича нормално през гръбначния стълб. Ръцете са в мудра Дзъ (палецът е скрит в юмрука).

ИЗПРАВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

Краката са леко разтворени и успоредни един на друг, за да се разпредели тежестта между ходилата. Много тежест само върху петите или пръстите измества центъра на тежестта, натоварва гръбначния стълб, води до отпускане на коремните мускули и стимулира прекалено много нервната система, забавяйки дейността на мозъка.

ХОДЕНЕ

Според Дао (по Стивън Чан): никога не бързайте, за да не се натрупва напрежение и да не се натоварва сърцето. Тичайте само ако е крайно наложително. В ходенето трябва да вземат участие само краката, за да остане умът буден и спокоен. Внимавайте в това, което правите. Не се движете нито бързо, нито бавно, а леко и ритмично. Краката трябва да са успоредни един на друг, пръстите и петите – насочени напред. Когато ходите правилно, стъпките са балансирани, леки и въздушни.

ПОЗА ЗА СПАНЕ

Най-добра за спане е т.нар. “мъртва” поза. Йогите и ламите я използват както за спане, така и за медитация. Другата добра поза е да
лежите на дясната си страна, за да не притискате сърцето. Не спете по корем: натоварвате всички вътрешни органи и създавате навик за повърхностно дишане. Ще последват напрежение и болка във врата и главата.
Най-добре е да спите на отворен прозорец или поне в добре проветрена стая. Естественото положение на човешкото тяло е север-юг, за да е в хармония с енергийния поток на земята.

КИТКИ, РЪЦЕ, ТОРС

Упражнението е подобно на практикуваните в Тай-Дзи-Цюан, Кунг-Фу и Карате. Развиват мускулите, укрепват нервите, зареждат с енергия меридианите, разположени по ръката – на сърцето, околосърдечните структури и белите дробове. Упражнението подкрепя лечението на всички проблеми в ръцете, вкл. бурсит и артрит.
1. Стоеж: изправен, седнал, дори легнал.
2. Дясната ръка е пред гърдите – до дясната подмишница. Ръката бавно се отдалечава с дланта напред. Пръстите са отпуснати, водеща е дланта. Издишване. Като че дланта изтласква въздуха далеч от тялото.
3. Същото, но с лявата ръка, общо 7 пъти.

Когато упражнението се изпълнява в посока надолу, към земята, облекчава болката в горните крайници и ускорява заздравяването на травми.
ЗАБЕЛЕЖКА: “Бодитоника” на д-р Шнел.

СПОРЕД ЛУИЗ ХЕЙ –
един от най-ярките водачи на движението “Нова епоха”,
чиито психологически модели за причините на болестите
се използват широко в алтернативната и официалната медицина,

КОСТИТЕ
изразяват структурата на Вселената.
Правилният мисловен модел е:
“Аз съм добре сложен и уравновесен.”

СТАВИТЕ
представляват промените в направлението на живота
и лекотата, с която се извършват те.
Правилният мисловен модел е:
“Лесно се адаптирам към промяната.”
“Животът ми е божествено направляван
и винаги вървя в правилната посока.”

РЪЦЕТЕ
Представляват способността и умението ни да прегърнем
и да оползотворим събитията в живота .

Ръката над лакътя е свързана с възможностите ни, а долната й част – с уменията. В ставите се съхраняват стари емоции, а лактите представляват гъвкавостта ни в различни посоки. Гъвкав ли сте, когато някоя насока на живота ви се променя или старите ви емоции ви задържат на едно място?

РАМЕНЕТЕ

представляват способността ни да носим с радост преживяното в живота.
Проблемите се дължат на собствената ни умствена нагласа
да правим от живота бреме.
Правилният мисловен модел е:
“Свободен съм да се радвам.”
“Избирам да позволявам всички мои преживявания
да бъдат изпълнени с радост и любов.”
РЪЦЕТЕ ОТ КИТКИТЕ ДО РАМОТО
представляват способността и умението да задържаме
преживяванията в живота.
Правилният мисловен модел е:
“С любов, с лекота и радост приемам и прегръщам
своите преживявания.”

ЛАКЪТЪТ
представлява промяна на посоките
и приемане на нови преживявания.
Правилният мисловен модел е:
“С лекота се адаптирам към новите преживявания,
новите посоки и новите промени.”

РЪЦЕТЕ ОТ КИТКИТЕ НАДОЛУ
хващат, държат, стискат.

Оставяме някои неща да се изплъзнат от пръстите ни. Понякога ги задържаме прекалено дълго. Може да сме сръчни или несръчни, стиснати, щедри или скъперници. Даваме подаяния. Някои се държат здраво в ръце, други с нищо не могат да се заловят.
Слагаме тук-там дръжки за удобство. Понякога побеждаваме леко, без ръце. Казват ни: “Не пипай!” В трудни моменти подаваме ръка. Вървим ръка за ръка. Вземаме в ръка. Изплъзва ни се от ръцете. Подаваме от ръка на ръка. Попадаме в ръцете на някого. Държим се за нечия ръка. Някои пипат с желязна ръка. Други вдигат ръка. Трети ядат от нечия ръка. А има и такива, на които всичко им идва отръки.
Ръцете могат да бъдат нежни, могат да бъдат и твърди, с възлести стави на пръстите – от прекалено много мислене, или пък да са обезформени от склонност към критиката, причиняваща артрит.
Ръцете, които вместо да вземат като че сграбчват, са такива поради страх – страх, че никога няма да имат достатъчно; страх, че притежанието им ще се изплъзне, ако не го стискат здраво.
Връзките, при които един от партньорите държи здраво, могат да доведат единствено до отчаяно бягство на другия.
Силно стиснатите ръце не могат да възприемат нищо ново. Свободното ръкостискане с движение от китката придава усещането за лекота и откритост.
Това, което ви принадлежи, не може да ви бъде отнето, така че – отпуснете се.
Ръцете от китките надолу са синоним на движение и лекота. Те държат и работят. Сграбчват и стискат. Улавят и пускат. Галят. Щипят. Те са израз на всички начини за справяне с изживяванията.

Правилният мисловен модел е:
“Избирам да посрещам моите изживявания с любов, радост и лекота.”
“С всички свои преживявания се справям с мъдрост, любов и лекота.”

ПРЪСТИТЕ НА РЪЦЕТЕ
имат различно значение.

Проблемите с пръстите показват къде трябва да се отпуснем. Ако порежете показалеца си, вероятно съществува гняв или страх, свързан с вашето его в дадена ситуация. Пръстите на ръцете редставляват дребните неща в живота.
Правилният мисловен модел е:
“Отнасям се спокойно към подробностите в живота.”

ПАЛЕЦЪТ
олицетворява менталното и означава безпокойство.

Вероятна причина: Представлява разума и тревогите.
Нов мисловен модел: Умът ми е спокоен.

ПОКАЗАЛЕЦЪТ
олицетворява егото и страха.

Вероятна причина: Представлява егото и страха.
Нов мисловен модел: В безопасност съм.

СРЕДНИЯТ ПРЪСТ
е свързан със секса и гнева.

Когато сте ядосан, хванете средния пръст и наблюдавайте как гневът изчезва. Ако сте ядосан на мъж, хванете средния пръст на дясната ръка. Ако сте ядосан на жена, хванете средния пръст на лявата ръка.

Вероятна причина: Представлява гнева и сексуалността.
Нов мисловен модел: В моята сексуалност всичко е наред.

БЕЗИМЕННИЯТ ПРЪСТ
олицетворява и съюзът, и тъгата.

Вероятна причина: Представлява съюза и тъгата.
Нов мисловен модел: Обичам и съм спокоен.

КУТРЕТО

Вероятна причина: Представлява семейството и преструвките.
Нов мисловен модел: Аз съм самият себе си в отношенията ми с хората, с които ме среща животът.

ПРОБЛЕМИ С РЪЦЕТЕ

АРТРИТЪТ
възниква поради неизменната нагласа да критикуваме:
първо себе си, а след това и другите хора.

Страдащите от артрит често привличат доста критики, понеже те самите имат склонност да критикуват. Те са наказани с перфекционизъм, с нуждата да бъдат съвършени по всяко време и във всяка ситуация.
Познавате ли някой на тази планета, който да е съвършен? Аз не познавам такъв. Защо да въвеждаме критерии, според които трябва да сме свръхчовеци, за да ни приемат околните? Изразът “Не ме бива достатъчно” е прекалено силен, а товарът, който той ни носи – непоносимо тежък.

Вероятна причина: Чувство, че не сте обичани. Критика, възмущение.
Нов мисловен модел: Аз съм любов. Сега избирам да обичам и одобрявам себе си. Гледам на другите с любов.

РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ

Вероятна причина: Силни упреци към властите. Чувствате, че сте използван.
Нов мисловен модел: Аз съм собствената си власт. Обичам и одобрявам себе си. Животът е хубав.

АРТРИТ НА ПРЪСТИТЕ НА РЪЦЕТЕ

Вероятна причина: Желание да наказвате. Упреци. Чувство, че сте жертва.
Нов мисловен модел: Гледам с любов и разбиране. Поставям всичките си преживявания в светлината на любовта.

БОЛКА

Остра

Вероятна причина: Чувство за вина. То винаги се стреми към наказание.
Нов мисловен модел: С любов се освобождавам от миналото. Те са свободни, аз също. Сега в моето сърце всичко е наред.

Тъпа и продължителна

Вероятна причина: Копнеж за любов. Копнеж за прегръдка.
Нов мисловен модел: Обичам и одобрявам себе си. Аз съм любящ и привлекателен.

БУРСИТ

Вероятна причина: Потиснат гняв. Желание да ударите някого.
Нов мисловен модел: Любовта отстранява и освобождава всичко, различно от нея.

ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ

Вероятна причина: Страх. Гняв. Дразнещи мисли.
Нов мисловен модел: Изразявам своите емоции по положителни начини, изпълнени с радост. Моите мисли са мирни, спокойни и съсредоточени.

ВЪЗРАСТОВИ ПРОБЛЕМИ

Вероятна причина: Убеждения, свързани с обществото. Остарял начин на мислене. Страх ви е да се държите естествено. Отхвърляне на настоящето.
Нов мисловен модел: Обичам и приемам себе си на всяка възраст. всеки момент в живота е съвършен.

ДЕФОРМАЦИИ

Вероятна причина: Умствена потиснатост и напрежение. Неспособност на мускулите да се опънат. Липса на умствена гъвкавост.
Нов мисловен модел: Вдишвам живота цялостно. Отпускам се и се доверявам на процесите на живота.

ЗЛОПОЛУКИ

Вероятна причина: Неспособност да се застъпим за себе си. Бунт срещу властта на другите. Вяра в насилието.
Нов мисловен модел: Освобождавам онази нагласа в себе си, която е предизвикала това. Аз съм спокоен. Аз заслужавам.

ИЗТРЪПВАНЕ
(Парестезия)

Вероятна причина: Недопускане на любовта и внимателното отношение. Умствена смърт.
Нов мисловен модел: Споделям своите чувства и своята любов. Към всички се отнасям с любов.

ИНФЕКЦИИ

Вероятна причина: Нервност, гняв, раздразнителност.
Нов мисловен модел: Избирам да бъда спокоен и хармоничен.

МАЗОЛИ

Вероятна причина: Закоравели представи и идеи. Материализиран страх.
Нов мисловен модел: Безопасно е да видя и експериментирам нови идеи и нови начини на действие. Открит съм и възприемам доброто.

МОКРЕЩИ РАНИ

Вероятна причина: Премълчани обидни думи. Обвинения.
Нов мисловен модел: Аз създавам само радостни изживявания в моя свят, изпълнен с любов.

МУСКУЛИ

Вероятна причина: Съпротива към нови преживявания. Мускулите представляват способността ни да се придвижваме в живота.
Нов мисловен модел: Изживявам живота като изпълнен с радост танц.

МУСКУЛНА ДИСТРОФИЯ

Вероятна причина: “Не си струва да порасна.”
Нов мисловен модел: Преминавам отвъд ограниченията на моите родители. Свободен съм да постигна най-доброто, на което съм способен.

НАВЯХВАНИЯ

Вероятна причина: Гняв и противопоставяне. Нежелание да се придвижите в определена посока на живота си.
Нов мисловен модел: Вярвам, че жизненият процес ще ме отведе единствено към най-доброто за мен. Спокоен съм.

НАРАНЯВАНИЯ

Вероятна причина: Малките пречки в живота. Наказване на себе си.
Нов мисловен модел: Обичам и се грижа за себе си. Отнасям се към себе си внимателно и с любов. Всичко е наред.

НАТЪРТВАНИЯ

Вероятна причина: Малките пречки в живота. Наказание на себе си.
Нов мисловен модел: Обичам се и се грижа за себе си. Отнасям се към себе си внимателно и с любов. Всичко е наред.

НЕВРАЛГИЯ

Вероятна причина: Наказание за вина. Терзание, предизвикано от общуването.
Нов мисловен модел: Прощавам си. Обичам и одобрявам себе си. Общувам с любов.

НОВООБРАЗУВАНИЯ

Вероятна причина: Таите в себе си стари оскърбления. Натрупване на възмущение.
Нов мисловен модел: Лесно прощавам. Обичам се и ще се възнаградя с похвали.

НОКТИ

Вероятна причина: Представляват защита.
Нов мисловен модел: Протягам ръка, без да се страхувам.

НОКТИ – ГРИЗАНЕ

Вероятна причина: Неудовлетвореност. Самоизяждане. Злоба към родител.
Нов мисловен модел: Безопасно е да порасна. Сега с лекота и радост сам се справям със собствения си живот.

НОКТИ – СРАСНАЛ НОКЪТ

Вероятна причина: Безпокойство и чувство за вина, свързани с правото ви да вървите напред.
Нов мисловен модел: Мое божествено право е да поема своята посока в живота. В безопасност съм. Свободен съм.

ОДРАСКВАНИЯ

Вероятна причина: Чувствате, че животът ви раздира и ограбва. Смятате се за ограбен.
Нов мисловен модел: Благодарен съм за щедростта на живота към мен. Аз съм благословен.

ОТКРИТИ ЯЗВИ

Вероятна причина: Неизразен гняв, който си търси мястото.
Нов мисловен модел: Изразявам емоциите си по радостни, положителни начини.

ПАРАЛИЗА

Вероятна причина: Страх. Ужас. Бягство от някого или от дадена ситуация. Противопоставяне.
Нов мисловен модел: Целият живот и аз сме едно. Аз съм напълно адекватен при всички ситуации.

ПОРЕЗНИ РАНИ

Вероятна причина: Самонаказание за това, че не следвате правилата, които сами си налагате.
Нов мисловен модел: Сътворявам живот, изпълнен с награди.

РАНИ

Вероятна причина: Гняв и чувство за вина., ориентирани към собствената личност.
Нов мисловен модел: Прощавам си и избирам да се обичам.

РАМЕНЕ – ПРЕГЪРБЕНОСТ

Вероятна причина: Носите теглото на живота. Безпомощност и безнадеждност.
Нов мисловен модел: Свободно се изправям високо. Обичам и одобрявам себе си. С всеки изминал ден животът ми става все по-хубав.

РЕВМАТИЗЪМ

Вероятна причина: Чувство, че сте жертва. Липса на любов. Постоянна горчивина. Възмущение.
Нов мисловен модел: Аз създавам собствените си преживявания. Като обичам и одобрявам себе си и другите, преживяванията ми стават все по-хубави.

СЧУПВАНИЯ

Вероятна причина: Бунт срещу властта на другите.
Нов мисловен модел: В моя свят управлявам аз, тъй като аз съм единственият, който мисли с моя ум.

СХВАЩАНЕ
(Крампи)

Вероятна причина: Напрежение. Страх. Стискане. Задържане.
Нов мисловен модел: Отпуска се и позволявам на моя ум да бъде спокоен.

ТЕНДОВАГИНИТ

Вероятна причина: Гняв и разочарование от привидните несправедливости в живота.
Нов мисловен модел: Сега избирам да сътворя живот, изпълнен с радост и изобилие. Спокоен съм.

ТРАВМИТЕ
не са случайност. Болката е показател за чувство за вина.
То винаги търси наказание, а това води до болка.

Както и всичко останало в живота ни, ние сами си създаваме травмите. Не непременно като казваме “Искам злополука”, а с психични нагласи, които могат да привлекат нещастния случай към нас. Някои хора са предразположени към премеждия и все им се случва нещо, а на други целият им живот минава без драскотина.
Злополуките са проявление на гняв.Те означават натрупана неудовлетвореност от това, че не се чувстваме свободни да се застъпим за себе си. Те също показват бунт срещу властта на другите. До такава степен се разгневяваме, че ни идва да удряме хората, а вместо това ние сме ударените.
Когато сме ядосани на себе си, когато се чувстваме виновни, когато чувстваме нужда от наказание, нещастният случай идва като по поръчка.
Привидно като че вината за злополуката не е наша и ние сме безпомощни жертви на едно хрумване на съдбата. Нещастието ни дава възможност да се обърнем към другите за съчувствие и внимание. Те се грижат за раните ни. Често получаваме правото да си починем, пазейки леглото, като в някои случаи това трае дълго. И ни боли.
Мястото, където се проявява болката, сочи в коя област на живота чувстваме вина. Степента на физическите увреждания ни показва колко строго сме смятали, че трябва да бъдем наказани и колко дълго трябва да трае присъдата ни.
Хроничните болки произлизат от хронично чувство за вина, която често е така добре скрита, че вече изобщо не я помним.
Чувството за вина е една абсолютно безполезна емоция. Тя никога не помага на никого, нито променя ситуацията.
Присъдата ви е вече излежана, така че излезте от затвора. За прошката е необходимо само да отстъпите и да се отпуснете.

Любовта отстранява и освобождава всичко, различно от нея.

Луиз Хей