РAK

РAK
Независимо кои 2-3 от предложените мудри или кой комплекс
ще изберете за следващите седмици, винаги започвайте с
Гиан и завършвайте с Атманджали.

СПЕЦИФИЧНИТЕ И ПОДКРЕПЯЩИТЕ
МУДРИ И КОМПЛЕКСИ
подберете от ” СПИСЪК НА МУДРИТЕ ” или ” ПРИМЕРНИ КОМПЛЕКСИ (ПО АЗБУЧЕН РЕД)” в зависимост от конкретния случай.

СПОРЕД ЛУИЗ ХЕЙ –
един от най-ярките водачи на движението “Нова епоха”,
чиито психологически модели за причините на болестите
се използват широко в алтернативната и официалната медицина,

РАКЪТ
е болест, причинена от дълбоко възмущение,
което изпитваме продължително време,
докато то буквално разяде тялото ни.

Нещо, случило се в детството ни, унищожава чувството ни за доверие. Това преживяване никога не се забравя; човек живее, съжалявайки себе си, и му е трудно да установи и поддържа дълготрайни, съдържателни взаимоотношения. Поради тази система от убеждения животът изглежда като една поредица от разочарования. Усещането за безнадеждност, безпомощност и загуба прониква в мисленето и става много лесно да обвиняваме другите за всичките си проблеми. Заболелите от рак също са и много самокритични. Според мен тайната на лечението на рака е в това, да се научим да обичаме и приемаме себе си.

ТУМОРИТЕ
са неестествени образувания.

Стридата поема малка песъчинка и за да се предпази, изгражда твърда и лъскава обвивка около нея. Наричаме я перла и смятаме, че е красива.
Ние пък вземаме някоя стара рана, постоянно я дразним, като винаги махаме образувалата се коричка, и така слвед време се оказва, че имаме тумор.
Аз наричам това “гледане на стар филм”. Смятам, че причината, поради която жените имат толкова често тумори в областта на матката,е, че те вземат някоя емоционална рана, някой удар по тяхната женственост, и започват да се грижат за него и да го отглеждат. Това съм нарекла синдрома “Той ми причини болка.”
Когато приключваме дадена връзка, това не означава, че нещо с нас не е наред, нито пък трябва да седнем да се упрекваме.
По-важното е не онова, което се случва, а нашата реакция спрямо него. Всеки от нас носи 100-процентова отговорност за всички свои преживявания. Кои ваши убеждения за себе си трябва да промените, за да привлечете към себе си наситено с повече любов поведение?

БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ
представляват способността ни да поемаме и излъчваме живота.

Проблемите с белите дробове, вкл. и ракът, са израз на това, че ни е страх да приемем живота или че смятаме, че нямаме право да го изживеем пълноценно.
Прието е да се смята, че пушачите са по-уязвими от рак на белите дробове. Тютюнопушенето ( както и всички останали зависимости – от наркотици, лекарства, храна, други хора и т.н.) прикрива дълбокото ни убеждение, че не сме заслужили съществуванието си. Упреците не променят нещата. Трябва да започнете с основното утвърждение: че имате право на живот; че животът е за вас.

ГЪРЛОТО
представлява способността ни да се застъпваме за себе си,
да си поискаме това, от което имаме нужда,
да кажем “Аз съм.”

Когато има проблеми в гърлото, това означава, че нямаме право да правим определени неща. А това е сигурен белег, че не умеем да се защитим, да се застъпим за себе си.
Гърлото представлява и творческият поток в тялото.
Там изразяваме своята съзидателност и когато тя е потисната и осуетена, често се появяват проблеми в тази област. Когато творческите ни възможности са възпрепятствани от външната среда, често започваме “да творим” на вътрешни нива – появяват се тумори и рак в гърлото или щитовидната жлеза.
Всеки познава поне един човек, който се е посветил на другитне и който никога не успява да изживее собствения си живот, да удовлетвори собствените си потребности. Почти винаги този човек стига до рака. В случая ракът не е нищо друго, освен осуетена градивност, която не е успяла да се прояви навън, където й е мястото.
Енергийният център в гърлото е Пета чакра – мястото, където се осъществяват промените. Когато се противопоставяме на промените, често пъти диагнозата е “Рак”. Когато започнете своето самоизцеление, обърнете специално внимание на гърлото (Пета чакра) и намерете своите позитивни утвърждения, с които да подготвите и осъществите собствената си промяна.

ГЪРДИТЕ
представляват майчинското начало.

Когато имаме проблеми с гърдите, обикновено това означава, че прекаляваме с грижите си към даден човек, място, вещ или преживяване.
Важна част от майчинството е да се позволи на детето да порасне. Трябва да знаем кога да се отдръпнем, кога да го освободим и да го оставим да се оправя само. Когато покровителстваме някого прекален много, не му даваме възможност да се научи сам да се справя със собствените си преживявания.
Ако става дума за рак на гърдата, значи има дълбоко негодувание. Освободете се от страха и знайте, че Вселенският разум живее във всеки от нас.

ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО
представлява способността ни да се отпускаме,
да освобождаваме онова, от което вече не се нуждаем.

Нашето тяло, което се намира в синхрон със съвършения ритъм и с потока на живота, се нуждае от равновесие при протичането на храносмилателните процеси – поглъщане, усвояване и изхвърляне. Само страховете ни пречат да се освободим от старото, да погребем миналото. Не успеем ли да го направим, то ще ни погребе.
Пътят към изцелението минава през убедеността, че животът винаги ще ви даде онова, от което имате нужда.

КОЖАТА
представлява нашата личност.

Проблемите идват, когато усещаме заплаха за личността си, когато допускаме другите да ни управляват, че са ни влезли под кожата.
Един от най-бързите начини за лечение на кожните проблеми е да се погрижите за себе си, като по неколкостотин пъти на ден си повтаряте: “Аз одобрявам себе си.” Вземете обратно силата си и болестта ще си отиде.

МОЗЪКЪТ
е компютърът на тялото.

Кръвта е радост. Вените и арлтериите са каналите на тази радост- Всичко се извършва според закона и въздействието на любовта. Тя съществува във всяка частица разум на Вселената. Отрицателното мислене задръства мозъка и не оставя място за свободното и открито протичане на любовта и радостта.
От нас зависи дали в дребния неуспех ще видим провал или възможност за растеж. Когато се опитваме да насилваме себе си, за да протича живота ни по точно определен начин, който не е в съответствие с истинската ни същност, ние всъщност избираме болестта – от инсулт до рак.

СТОМАХЪТ
смила всички нови идеи и преживявания, през които преминаваме.

Проблемите със стомаха, вкл. рак, се дължат на неспособността ни да се променим, да възприемем (да смелим) новите идеи, хора и ситуации, в които попадаме. И по-лошо – страх, огромен страх, че не ни бива достатъчно като личности, родители, деца, любими, служители, ръководители, приятели, колеги… Няма значение колко важно е това, което вършим; важното е това, че мнението ни за самите себе си е лошо. Основното ни опасение е, че другите ще разберат какво всъщност представляваме и колко всъщност не ни бива.
Разрешението в този случай, както и във всички случаи на рак, е любовта. Хората, които обичат себе си и одобряват своите постъпки, никога не стигат до тази диагноза. Бъдете нежен и любящ към детето в себе си; подкрепяйте го и го насърчавайте по начина, по който сте искали да се отнасят към вас, когато сте били малки.

ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ
представляват мъжкото и женското начало.

Когато не се чувстваме добре за това, че сме мъж или женва; когато отхвърляме сексуалността си; когато отхвърляме телата си, защото ги смятаме за мръсни или греховни, тогава идват проблемите с половите органи.
Пътят към изцелението минава през упорита работа с наслоените в детството ни убеждения, за да се освободим от тях и да стигнем до новия мисловен модел, изключващ изкривените убеждения за собствените ни тела и функциите, които те изпълняват. Хората, които обичат себе си и приемат телата си, никога не злоупотрябяват нито със себе си, нито с другите. И не получават диагноза “Рак”.

ВЕРОЯТНИ ПРИЧИНИ И НОВИ МИСЛОВНИ МОДЕЛИ

АНУС

Вероятна причина: Освобождаващ център. Сметище.
Нов мисловен модел: Свободно и без усилия се освобождавам от онова, от което вече не се нуждая в живота си.

БЪБРЕЦИ

Вероятна причина: Критичност. Разочарование. Неуспех. Срам.
Нов мисловен модел: В моя живот винаги се извършват правилни действия. От всяко преживяване произлиза само добро. Безопасно е да порасна.

БЯЛ ДРОБ

Вероятна причина: Депресия. Скръб. Страх да приемете живота. Чувство, че не заслужавате да живеете пълноценно.
Нов мисловен модел: Приемам живота напълно уровновесен. Притежавам способността да приемам живота в неговата пълнота. Изживявам с любов своя живот.

ГЪРЛО

Вероятна причина: Неспособност да се застъпите за себе си. Преглътнат гняв. Потиснати творчески способности. Отказ от промяна.
Нов мисловен модел: Може да се вдига шум. Изразявам се свободно и с радост. С лекота се застъпвам за себе си. Проявявам творческите си способности. Желая да се променя.

ДАЛАК

Вероятна причина: Натрапчиви идеи. Фикс-идеи.
нов мисловен модел: Обичам и одобрявам себе си. Имам вяра, че жизненият процес винаги ще ми помага. Аз съм в безопасност. Всичко е наред.

ДЕБЕЛО ЧЕРВО

Вероятна причина:Придържане към миналото. Страх от отпускане.
Нов мисловен модел:С лекота освобождавам онова, което вече не ми е необходимо. Миналото е приключено и аз съм свободен.

ЕЗИК

Вероятна причина: Отказ от удоволствията на живота.
Нов мисловен модел: Наслаждавам се на щедрото изобилие в моя живот.

ЖЛЕЗИ

Лимфна система

Вероятна причина: Умът се занимава с дребните неща в живота. Спено предупреждение за преориентация към същественото – Любовта и Радостта.
Нов мисловен модел: Сега насочвам вниманието си изцяло към любовта и радостта., които получавам от живота. Свободно възприемам живота. Умът ми е спокоен.
Надбъбречни жлези

Вероятна причина: Пораженство. Пренебрегване на грижите за себе си. Безпокойство.
Нов мисловен модел: Обичам и одобрявам себе си. Безопасно е да се грижа за себе си.

Тимус

Вероятна причина: Усещане, че животът ви напада, че “Те” ви преследват.
Нов мисловен модел: Моите изпълнени с любов мисли поддържат силна имунната ми система. И вътрешно, и външно към в безопасност. Лекувам се с любов.

Хипофиза

Вероятна причина: Лошо разпределение на идеите, изискващи незабавно осъществяване. Себевъзпиране.
Нов мисловен модел: Притежавам всички божествени идеи и енергичност, от които се нуждая. Тръгвам веднага напред. Умът и тялото ми са в съвършено равновесие. Аз контролирам своите мисли.

Щитовидна жлеза

Вероятна причина: Унижение. “Никога няма време за мен.”
Нов мисловен модел: Придвижвам се отвъд старите ограничения и сега си позволявам да се изразявам свободно и съзидателно.

ЖЛЪЧКА

Вероятна причина: Язвителност. Тежки мисли. Укори. Гордост.
Нов мисловен модел: С радост се освобождавам от миналото. Животът е приветлив, аз също.

КОЖА

Вероятна причина: Неспокойствие, страх. Стари, заровени опасения. “Застрашен съм.” Предавате се. “По-добре да умра, отколкото да защитя правата си.” Гняв и наказание.
Нов мисловен модел: С любов и мисли за радост защищавам себе си. Прощавам си миналото и го забравям. Свободен съм още в този момент. Изказвам се в своя полза свободно и с лекота. Използвам правата си пнад собствената си сила. Обичам и одобрявам себе си. Аз съм свободен и се намирам в безопасност.

КОСТЕН МОЗЪК

Вероятна причина: Отказ от същността; отказ да се грижите за самия себе си; отказ от най-дълбоките си убеждения.
Нов мисловен модел: Божествения Дух е основата на моя живот. В безопасност съм, обичан съм и имам пълна подкрепа.

КОСТИ

Вероятна причина: Разпадане на структурата на живота.
Нов мисловен модел: Аз съм здрав и силен. Моята структура е стабилна.

ЛЕВКЕМИЯ

Вероятна причина: Жестоко заглушавате вдъхновението. “Има ли смисъл?”
Нов мисловен модел:Придвижвам се отвъд ограниченията на миналото към свободата на настоящето. Безопасно е да бъда такъв, какъвто съм.

МАТКА

Вероятна причина: Представлява база на съзидателността.
Нов мисловен модел: Моето тяло е мой дом.

СТОМАХ

Вероятна причина: Ужас. Страх от новото. Неспособност да се асимилира новото. Вкопчване в страха.
Нов мисловен модел: С лекота усвоявам живота. Аз съм в синхрон с живота. Дишам свободно и пълноценно. В безопасност съм. Имам вяра в процесите на живота.

УСТА

Вероятна причина: Консервативни схващания. Затворен ум. Неспособност да се възприемат нови идеи.
Нов мисловен модел: Подхранвам се с любов. Приветствам новите идеи и новите концепции и се подготвям да ти възприема и усвоя.

ЧЕРЕН ДРОБ

Постоянно се оплаквате. Самозалъгвате се, като оправдавате търсенето на недостатъци у другите. Угризения.
Нов мисловен модел: Вярвам в мира, радостта и любовта. Избирам да живея с широко сърце. търся любов и я намирам навсякъде.

ЯЙЧНИЦИ

Вероятна причина: Представляват центрове на съзиданието. Потиснато творчество.
Нов мисловен модел: Потокът на моята съзидателна дейност е уравновесен.

НЕИЗЛЕЧИМИ БОЛЕСТИ

Вероятна причина: На този етап лечението не може да се осъществи чрез външни средства. Трябва да навлезем навътре в себе си, за да постигнем успех. Болестта идва незнайно откъде и ще се върне отново там.
Нов мисловен модел: Всеки ден стават чудеса. Навлизам в себе си, за да се освободя от нагласата, която причинява това състояние и възприемам Божественото лечение. Така да бъде!

Любовта отстранява и освобождава всичко, различно от нея

Луиз Хей