ЧАКРА МЕДИТАЦИЯ

Медитация „Пътешествие през чакрите”
Алла Свиринская

Много харесвам тази медитация, защото е подходяща не само за дясната страна на мозъка с красивите си образи, но също и за лявата половина – със силните си утвърждения. Тази медитация ще балансира перфектно астралното ви тяло, както и мисловното. Колкото повече я практикувате, толкова по-добри ще бъдат резултатите. Не се колебаейте да взимате душ всеки ден, за да изчистите физическото си тяло, затова приемете тази медитация като душ за енергийните ви тела!

Най-добре е да запишете инструкциите предварително, за да можете да ги пуснете и да насочите цялото си внимание към слушането. Преди да започнете, намерете си удобно място за сядане или лягане – но без да заспивате!

Няколко минути се фокусирайте върху дишането си и успокойте мислите си, след това започнете:

Издишам цялото напрежение от тялото си и започвам да се отпускам. Знам, че мога да използвам енергията си по други, по-интересни начини. Представям си, че гръбнакът ми е като стебло, сякаш съществува невидима връзка между основата на гръбнака ми и Земята, и това ме заземява. Другият край на стеблото достига до точка ярка светлина над главата ми.

Насочвам съзнанието си към първата чакра, чакрата на корена, която е в точката между краката ми, известна като перинеум. Коренната чакра е като въртяща се вихрушка, която се отваря към Земята. Вдишвам коренната чакра и си представям как там сега се отваря яркочервено цвете. Усещам как енергията в този център се увеличава, Променям фокуса си към издишването и издишам всички чувства, че не е безопасно да бъда тук, всички чувства на несигурност. Издишам ги всичките. Казвам си:
Аз съм част от живата Вселена. Осъзнавам връзката си с всички живи същества. Напълно съм жив и тук, в тялото, имам всичко необходимо.

Сега насочвам вниманието си към втората чакра, сакралния (или воден) сексуален център. Той е точно под пъпа ми и вдишвам оранжево, наситено оранжево. Докато вдишвам цвят в тази чакра, тя се отваря като цвете. Сега пренасочвам вниманието си към издишането. Издишам всички мисли за сексуалността си, които вече не са ми необходими. Издишам всички усещания, че не съм съзидателен. Издишам стари картини и спомени за връзки, пазени в тази чакра, които вече не са ми нужни. Тези мисли и чувства ме ограничават. Издишам ги. Сега си казвам:
Притежавам силата да творя. Способен съм да създам нещо ново. Чувствам се уверен по отношение на сексуалността си и връзките си с другите хора.

Насочвам фокуса си към третата чакра, чакрата на слънчевия сплит, центъра на моята сила. Вдишвам жълто в тази чакра, красиво слънчево жълто. Докато вдишвам жълто в центъра на личната си сила, получавам усещане за енергията на тази чакра, докато тя се отваря. Сега пренасочвам фокуса си към издишането и издишам всяко чувство, че трябва да бъда съвършен. Издишам всички усещания, че съм жертва или безсилен в определени ситуации, всички безпокойства относно това какво мислят другите, всяко негодувание към властта. Издишам всичко това от слънчевия си възел и сега казвам:
Притежавам контрол над силата си. Способен съм да взимам собствени решения. Уважавам себе си и другите. Силен съм.

Сега насочвам вниманието си към четвъртата чакра, сърдечната. Вдишам красиво зелено в центъра на гърдите си. Давам си сметка как този център на безусловна любов се разширява и отваря. Отварям това цвете чрез дъха си; в този център живее силата на любовта. Вдишвам зелено и усещам тази сила. Сега се съсредоточавам върху издишането и издишам всички чувства, че ще бъда наранен, чувствата за уязвимост, за ограниченост, за условна любов. Издишам всички тези представи за любовта, които ограничават и стягат сърцето. Издишам вярата, че не заслужавам любов – че не е правилно да обичам себе си, – и после казвам:
Изпитвам състрадание към себе си и към всички живи същества. Давам и получавам безусловна любов. Изпълнен съм с любов.

Насочвам вниманието си към петата чакра, гърлената, и вдишам красиво синьо – като аквамарин или тюркоаз. Вдишвам този цвят и усещам как цветето на моята гърлена чакра нараства. Това е центърът на честното общуване, на изразяването на лично мнение и на свободното и открито говорене. Вдишам синьо в този център. Съсредоточавам се върху издишането и издишам всички чувства или спомени за ситуации, в които съм се страхувал да изразя чувствата си, да кажа какво мисля. Изричам:
Ясно изразявам съкровените си мисли и чувства. Мога да говоря открито и свободно. Говоря от душа.

Сега насочвам съзнанието си към шестата чакра, чакрата на третото око, и вдишам индигово синьо, красиво тъмносиньо, цвета на нощното небе, в този център на вътрешното зрение, прозренията и интуицията. Отварям тази чакра с дъха си и, докато се отваря, тя става праг към духовното ми съзнание. Превръща се в окото, което вижда във всички посоки, показва ми как да разширя цялото си същество. Казвам:
В хармония съм с безкрайния източник на насока. Вярвам на интуицията си.

Сега насочвам съзнанието си към точката непосредствено над главата ми – седмата или коронна чакра. Тук са енергийните цветове бяло, златно и аметистово. Представям си тези цветове и ги вдишам в пространството точно над главата ми. Това е мястото на моя ореол, на съзнанието ми, че съществува нещо повече от физическата реалност. Докато се фокусирам върху тази чакра, аз се вижвам в място на нищото, което е и всичко. Това е прагът към душата ми, тук няма какво да се казва, защото това е място отвъд думите, място, където свързвам цялото си същество с Вселената. Аз съм Вселената, неограничена и безвременна. Чувам се да казвам:
Аз съм онзи, който съм *.

Сега си представям как излъчвам всички цветове от спектъра, всички цветове на дъгата. Виждам ги да се въртят в мен, всички цветове, които се съдържат в бялото. Аз съм блестяща бяла светлина. Превръщам се в цялата светлина. Позволявам на всички клетки и атоми в тялото ми да запомнят светлината на живота. После, когато се чувствам готов, внимателно връщам съзнанието си обратно в стаята, знаейки, че съм свързан с Майката Земя и насочван от божествена сила. Съсредоточен и фокусиран съм. Няколко пъти дълбоко поемам въздух и раздвижвам пръстите на ръцете и краката си, докато отварям очи и се връщам във всекидневната реалност.

___________
* В българския превод на Библията думите на Бог към Мойсей са „Аз съм вечно съществуващият”. Изход, 3:14.