А К У П Р Е С У Р А

Акупресурата е метод от китайската традиционна медицина, при който се прилага натиск върху точки на тялото, където често енергията е в застой. Застоят на енергията може да доведе до редица здравословни проблеми, от безсъние и главоболие до рак. Редовното прилагане на акупресура може да помогне за предотвратяването им, като поддържа плавното протичане на енергията по меридианите. Също така е много ефективен метод за намаляване страничните ефекти от лъче- и химиотерапия, изхвърляйки отровите от тялото. Третирането на показаните седем точки е насочено специално към предпазване от рак на гърдата или за подпомагане на лечението му.
При прилагането на акупресура не е необходимо да се притеснявате дали прецизно сте намерили точката; масажирането на мястото около нея е също толкова ефективно, колкото и точното фокусиране. Ако не сте сигурни дали масажирате правилната точка, разширете обхвата на натиск. Обикновено се намира напрегната точка, по-чувствителна или болезнена. Това означава, че сте на точното място, и тези точки ще са чувствителни при застой на енергията наоколо. Ако имате рак на гърдата, масажирайте ежедневно поне по 5 минути всяка от тях. За предпазване от рак е достатъчно 3-4 пъти седмично да се прилага акупресура. Повечето от точките са двустранни, от двете страни на тялото. Разбира се, ако имате травма или нараняване, преди това трябва да се посъветвате с лекаря си.

За постигане на най-голям здравословен ефект, практикувайте акупресура когато можете и колкото може по-често. Например, разтъркайте т. hegu, докато гледате телевизия или чакате на спирката. Или масажирайте yongquan, като търкаляте топка за тенис под масата. Така увеличавате времето, което отделяте за своето самолечение.

1. Yongquan
Точка Yongquan се намира в центъра на стъпалото. Започнете с лявото стъпало, масажирайте с палец, с топка за тенис или каквото искате друго – толкова “дълбоко”, колкото ви е приятно.
Ако имате рак на гърдата, трябва да нагрявате с мокса. Хубаво е да поставите тънко резенче пресен джинджифил върху точката и да нагрявате върху него от няколко сантиметра – така топлината провежда и неговата есенция.
Прилага се по 5 минути на всяко стъпало.

2. Guanyuan
Точка guanyuan лежи на меридиана на зачатието. Помага също за облекчаване на менструални болки.
Точка guanyuan се намира на четири пръста под пъпа.
С длан леко се масажира – 5 малки окръжности в едната посока, 5 – в другата. Повтаря се в продължение на 3 до 5 минути.
Ако имате рак на гърдата, поставете тънко резенче пресен джинджифил върху точката и нагрявате върху него от няколко сантиметра в продължение на около 5 минути.

3. Zhongwan
Zhongwan е цялата област между края на гръдната кост и пъпа. Масажирането й облекчава гаденето и липсата на апетит вследствие на химиотерапията и може да усили храносмилателната система.
Леко и бавно масажирайте областта с поставени една върху друга длани; направете 5 кръга.
Обърнете посоката и направете пак 5 кръга.
Повтаряйте последователно в двете посоки за около 5 минути.

4. Dabao
Dabao лежи на меридиана на далака. Масажирането й може да усили храносмилателната система и облекчава страничните ефекти вследствие на химиотерапията.
Dabao се намира под мишницата на ширината на една длан откъм гръдния кош.
С длан леко и бавно масажирайте точката за около 5 минути, започвайки с лявата страна.

5. Hegu
Hegu лежи на меридиана на дебелото черво. Масажирането й стимулира енергията на стомаха, дебелото черво и белите дробове.
Hegu се намира на горната страна на дланта, където се събират костите на палеца и показалеца.
С лек натиск с палеца масажирайте 5 минути с кръгово движение.
Продължете да масажирате към показалеца до първата му става.

6. Taichong
Taichong лежи на меридиана на черния дроб.
Taichong се намира на горната страна на стъпалото, в извивката между палеца и втория пръст (аналогично на hegy на ръката).
Започнете с лек натиск масажиране на лявото стъпало за около 5 мин.
Продължете към втория пръст до нокъта. Ако усетите лека болка, това означава, че се отблокира застоя в меридиана.

7. Jianjing
Jianjing лежи на меридиана на жлъчния мехур. Jianjing се намира точно по средата на рамото.
Започвайки пак от лявата страна, масажирайте с пръсти с такъв натиск, който да не е болезнен.
После масажирайте и отдясно.