Препоръчителни Храни

Препоръчителен хранителен режим за предпазване от рак на гърдата и за подпомагане на тялото по време на химиотерапия, лъчетерапия и операция.

ХРАНИ за предпазване и при лечение рак на гърдата

Една от формите на лечение на Традиционната Китайска Медицина (ТКМ) е използването на храната като лекарство. Много от ежедневно използваните храни могат да помогнат за предпазване и лечение на рака на гърдата, като помагат за детоксикация на тялото, елиминирайки предпоставките за рак на гърдата, известни като “вътрешен хлад”, и подсилващи черния дроб, стомаха и бъбреците – трите най-важни органа за женското здраве.
На тази страница ще намерите също полезни съвети за хранене в хармония с естествените цикли на Вашето тяло.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ХРАНИ

Изброените по-долу храни са най-подходящите, според ТКМ. Ако имате рак на гърдата, погледнете и храните при химиотерапия, лъчетерапия и операция.

ЗЕЛЕНЧУЦИ: БРОКОЛИ, КЕРВИЗ (целина), КОПЪР, ДЖИНДЖИФИЛ, КАРФИОЛ, МОРКОВИ, ЛУК, ЧЕСЪН, ПАТЛАДЖАН, РЕПИЧКИ
ЗАБЕЛЕЖКА: зеленчуците трябва да са сготвени, НЕ сурови

ПЛОДОВЕ: КРУШИ, КИВИ, ДИНЯ, ФУРМИ, АНАНАС, ЛИМОНИ

ЯДКИ: КЕСТЕНИ, ОРЕХИ, ФЪСТЪЦИ

МОРСКИ: МИДИ, СКАРИДИ, РАЦИ

АЗИАТСКИ: ВОДОРАСЛИ, ПЪДПЪДЪЧИ ЯЙЦА (пресни или консервирани), ЧЕРВЕН БОБ (Hong dao), Китайска бяла гъба, БАМБУКОВИ ПЪПКИ (консерва), БАМБУКОВИ ВРЪХЧЕТА (консерва), Китайски лющен ечемик, Семена на лотус, ТЪМЕН БОБ, КИТАЙСКИ ЧЕРВЕНИ ФУРМИ (Hong zau), ЗЕЛЕН ЧАЙ (всякакъв вид с изключение на ДЕКОФЕИРАН)

ПЧЕЛНИ: МЕД, ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

Като обща превантивна мярка яжте най-малко 2 пъти дневно по нещо от списъка със заленчуци и от този с плодовете. Към това добавяйте от морските храни 2-3 пъти седмично.

Когато храната е Вашето лекарство, целта е да се увеличи питателността, която тялото може да абсорбира от храната и да се минимилизира енергията, необходима за смилането й. За целта опитайте се да разнообразите менюто си предимно със зеленчуци, плодове, ядки, бобови, малко зърнени и малко морски. Избягвайте червено месо, пилешко, свинско, които се нуждаят от много енергия за смилането им.

Започнете с постепенна промяна в менюто и навиците си, докато включите възможно най-много от горните храни в ежедневието. Например – използвайте мед вместо захар в чая; вместо овесена каша сутрин – ечемичена супа и едно киви.
Множеството дребни нагласи могат като цяло да имат значително въздействие върху здравето.

Колкото и да са важни тези препоръки, не допускайте следването им да се превърне в стресов за Вас фактор! Емоциите имат далеч по-голямо въздействие върху здравето, отколкото храната, която ядете.

ХРАНИ при ОПЕРАЦИЯ

Ако Ви предстои операция, независимо от вида й, традиционната китайска медицина (ТКМ) препоръчва най-малко две седмици преди това.да ядете много СПАНАК и ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО. Това ще помогне да се повиши обема на кръвта.
Морски храни, особено скариди, омари, миди са добро допълнение към предопера-ционното меню, защото засилват енергията на бъбреците. Всякакви супи, бульони от кокали, напр. говежди бульон, могат също така да повишат обема на кръвта и да засилят имунната система като цяло. Допълнете менюто за деня с храни от препоръчаните за предпазване от рак.

ХРАНИ при ХИМИО- и ЛЪЧЕТЕРАПИЯ

Докато сте подложени на химио-, лъче-терапия, ТКМ препоръчва ядене предимно на пресни плодове и леко сготвени зеленчуци, особено на: КРУШИ, БАДЕМИ, КИВИ, МОРКОВИ, листата на ГЛУХАРЧЕ (на салата). Тези храни помагат на детоксикацията на тялото и охлаждат прекомерната топлина вследствие на терапията.
Друга добра храна е: миди, стриди, пъдпъдъчи яйца (пресни или консервирани) и сок от захарна тръстика.
За закуска – 2 киви и шепа печени бадеми, и през деня изяжте най-малко 4 круши (цели или на сок). Другата храна да включва един или няколко от препоръчаните зеленчуци и, ако е възможно – ракообразно животно (за намаляване на топлината).

ВЪЗДЪРЖАЙТЕ СЕ ОТ СЛЕДНИТЕ ХРАНИ

Съгласно принципите на ТКМ трябва да избягвате следните храни, особено когато лекувате рак на гърдата:
Прегорели/препечени и пържени (фритирани) храни: и двата вида предизвикват състояние, известно като “вътрешна горещина” в стомаха, което може да предизвика функционално смущение на този орган. (Особено важно е да избягвате тези храни по време на химио- и лъче-терапия, тъй като лечението вече е причинило прекомерна топлина в тялото).

СУРОВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ. Консумацията на много сурови зеленчуци отслабва функцията на стомаха и далака – двата съществени органа при предпазване от рак на гърдата. Въпреки че някои вещества неизменно се губят при топлинната обработка на зеленчуците, за смилането на суровите организмът изразходва много повече енергия, отколкото за (набързо) сготвените.

СТУДЕНИ или ЗАМРАЗЕНИ ХРАНИ и НАПИТКИ. Вашият стомах функционира най-добре, когато храната е топла. Студените храни и напитки ден след ден нарушават баланса на стомашната функция.

КОГА и КАК да ядете.

Много от жените, които се хранят здравословно, много добре се справят, когато се съобразяват КАКВО да ядат, но изцяло не обръщат внимание на това КАК ядат. Яденето по нездравословен начин може изцяло да разруши функционирането на стомаха. Тъй като половината случаи на рак на гърдата са причинени до голяма степен от нарушение в стомашната функция, изключително важно е да се поддържа здрав стомах.
Следват четири препоръки на ТКМ, които ще Ви помогнат да се храните в хармония с естествените цикли на Вашето тяло.
1. Изяжте най-голямата дневна порция по-рано през деня. Това ще подхрани тялото когато енергията естествено нараства.
2. Не яжте късно вечерта. Това ще разреши на храносмилателната система да почине докато спите, ще се съхрани лечебна енергия.
3. Яжте, докато престанете да усещате глад, а не докато се натъпчете. По този начин, като не претоварвате храносмилателните органи, им позволявате да свършат работата си без излишно да изразходват повече енергия.
4. Не работете, докато се храните! Работата по време на ядене оклонява енергия от храносмилателната система, затруднявайки способността на тялото да извлече полезните вещества от храната. С течение на времето това ще наруши баланса на стомашната функция. Отделете 20-тина минути, за да се нахраните без бързане, релаксирани, и това ще се отрази благоприятно на здравето и на общото качество на живота Ви.