Ф И Т О Н И К А

Ф И Т О Н И К А

Създатели на програмата “Фитоника” са Мерилин Даймънд и Доналд Бъртън Шнел. Преди да станат екип, и двамата имат своя принос за здравословния живот на десетки хиляди хора.
Мерилин Дайъмънд повече от 35 години изследва връзката между храната и здравето. Завършила е с научна степен Нюйоркския университет. Посвещава изследванията си на естественото здраве. Автор е на книгите “Нов начин на хранене” и енциклопедичната “Американска вегетарианска готварска книга” от кухнята на “Сила за живот”.
Заедно със съпруга си Харви Даймънд прави пробив в диетологията, като популяризира принципите на естествената хигиена.
Само седмица след издаването си книгата на Мерилин и Харви Даймънд “Сила за живот” влиза в класацията на бестселърите на “Ню Йорк Таймс”, задържайки се на първо място безпрецедентните 40 седмици. Тя е първата книга на “Уорнър Букс”, продадена в милионен тираж, книга № 1 по въпросите на храненето и здравето и наред с “Отнесени от вихъра” и Библията е в списъка на “Пъблишърс Уикли” на 25-те най-търсени заглавия за всички времена. Преведена е на повече от 30 езика, бестселър в целия свят с продажби над 10 млн.
Другият създател на прогамата “Фитоника” – д-р Доналд Бъртън Шнел, през целия си съзнателен живот се занимава с йога, бойни изкуства, бодибилдинг и въпроси на храненето. Бакалавър е по педагогика, има докторска степен по клинична хипнотерапия от Американския институт по хипнотерапия в Ървин, Калифорния. Преподава медитация и йога от 19-годишна възраст. Посещавал е 7 пъти Индия, за да се обучава на медитация. Д-р Шнел е хипнотерапевт, основоположник на хипномедитацията – ефикасен синтез между западни и източни духовни учения и техники.
Заниманията си по медитация Доналд Шнел започва на 7-годишна възраст. Първият му духовен учител е неговият баща.
На 12 години започва да изучава уроците на Ордена на розенкройцерите.
На 18 години започва дванайсетгодишно официално обучение и достига ранга “Посветен”. В момента е сред най-висшите членове на ордена.
На 19 години е включен в 17-годишната програма за духовно обучение на д-р Хю Гриър Каръдърс, лекар и учен от Оксфорд, който по време на 17-годишния си престой в един от манастирите на Тибет получава званието “Лама”.
Преди да навърши 30 години, Доналд Шнел е приет в Мартенисткия орден – езотерична организация, която има за цел да разкрие принципите на древните религии.
Йога изучава при Свами Мишра, основател на първия ашрам “Ананда” в щата Ню-Йорк. Д-р Рамурти Мишра е психиатър в нюйоркската болница “Белвю”, хирург и преподавател по източни езици. Автор на “Основи на йога”.
В края на 70-те д-р Шнел завършва курс за преподаватели при Свами Муктананда и 5 години преподава сидха йога.
По това време започват и продължителните му пътувания в Индия, където се учи при различни духовни водачи. Близо 2 години прекарва в ашрамите на Сатхия Сай Баба, медитирайки по 8 часа на ден. Свидетел е на стотици чудеса, извършени от неговия гуру, убеждавайки се, че умът е вместилище на неизползвани възможности.
Програмата “Фитоника”, която създават Мерилин Даймънд и д-р Бъртън Шнел, е програма за живот, основана на холистичните принципи за единство на тялото, ума и душата.
Програмата съдържа: