ХИПНО-МЕДИТАЦИЯТА – СРЕЩА МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА

ХИПНО-МЕДИТАЦИЯТА – СРЕЩА МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА

Д-р Бъртън Доналд Шнел

В Изтока медитацията е много силно развита; може да се каже, че в тази област Изтокът заема водещо място в света.
На Запад е добре развита хипнозата; може да се каже, че в тази област ние сме най-добрите.
Новото откритие, благотворно за здравето и добруването, е единството на медитацията и хипнозата, т.нар. “хипно-медитация”.
Създател на хипномедитацията е д-р Доналд Бъртън Шнел.
През целия си съзнателен живот се д-р Шнел се занимава с йога, бойни изкуства, бодибилдинг и въпроси на храненето. Бакалавър е по педагогика, има докторска степен по клинична хипнотерапия от Американския институт по хипнотерапия в Ървин, Калифорния.
Преподава медитация и йога от 19-годишна възраст. Посещавал е 7 пъти Индия, за да се обучава на медитация. Д-р Шнел е хипнотерапевт, основоположник на хипномедитацията – ефикасен синтез между западни и източни духовни учения и техники.
Заниманията си по медитация д-р Шнел започва на 7-годишна възраст Първият му духовен учител е неговият баща.
На 12 години започва да изучава уроците на Ордена на розенкройцерите.
На 18 години започва дванайсетгодишно официално обучение и достига ранга “Посветен”. В момента е сред най-висшите членове на ордена.
На 19 години е включен в 17-годишната програма за духовно обучение на д-р Хю Гриър Каръдърс, лекар и учен от Оксфорд, който по време на 17-годишния си престой в един от манастирите на Тибет получава званието “Лама”.
Преди да навърши 30 години, Доналд Шнел е приет в Мартенисткия орден – езотерична организация, която има за цел да разкрие принципите на древните религии.
Йога изучава при Свами Мишра, основател на първия ашрам “Ананда” в щата Ню-Йорк. Д-р Рамурти Мишра е психиатър в нюйоркската болница “Белвю”, хирург и преподавател по източни езици. Автор на “Основи на йога”.
В края на 70-те д-р Шнел завършва курс за преподаватели при Свами Муктананда и 5 години преподава сидха йога.
По това време започват и продължителните му пътувания в Индия, където се учи при различни духовни водачи. Близо 2 години прекарва в ашрамите на Сатхия Сай Баба, медитирайки по 8 часа на ден. Свидетел е на стотици чудеса, извършени от неговия гуру, убеждавайки се, че умът е вместилище на неизползвани възможности. Заедно с Мерилин Даймънд (“Сила за живот”) е съавтор на известната у нас книга “Фитоника” – програма за живот, основана на холистичните принципи за единство на тялото, ума и душата.

ХИПНО-МЕДИТАЦИЯТА-пълен текст                        ЛЕКУВАЩО СЪЗНАНИЕ