ХРАНЕНЕ

6. ХРАНЕНЕ

Здравословното хранене е неразделна част от всяка лечебна програма, но аз не подкрепям предписването на строга диета за всички пациенти. Давам на болните съвети за храненето и им препоръчвам да вземат витамини, но смятам, че далеч по-важно е да накарам хората да обичат себе си и да се вслушват в телата си. Ако не ги е грижа за самите себе си, те няма да се вслушат в съвета ми да спортуват, да се хранят добре и да не пушат. Има множество книги за разумното хранене и аз насърчавам хората да ги потърсят и да станат експерти в тази област. Много пациенти са загубили връзка с физическото си Аз, точно както хората, в чиято стая има часовник, така са свикнали с тиктакането му, че вече не го чуват. Опитвам се да помогна на пациентите да възстановят връзката между ума и тялото. Тогава те не само ще приемат подходящата храна, но могат да впрегнат за оздравяването си и своите духовни сили.
Аз вярвам в синхронизирането на събитията или в многозначителното съвпадение. Смятам, че интелектуалните и духовните възгледи на човека са по-важни за здравето от всякакви диети.
Спомням си един раково болен пациент, който обичаше салам и хот-дог. Жена му редовно ги изхвърляше, а той ме попита кое е правилното. “Най-важно е да се чувстваш добре” – отговорих аз. Смятам, че да се яде разумно е важно, но не по-малко важно е храненето да бъде удоволствие, а не лишено от радост бреме. Така че казах на Чарли: “Ако аз имах напреднал рак с метастази в черния дроб, никой не би ме спрял да изям един хот-дог, ако ми се иска. Но когато обикнеш живота, ще усетиш, че тези храни са неподходящи за теб и ще престанеш да ги ядеш.”

ЛЮБОВ, МЕДИЦИНА, ЧУДЕСА