СЕНЗОРНО-ОЧЕВИДНО ОПИСАНИЕ

Сензорно-очевидно описание
Сравнете двете описания при калибрирането на човек:

В този момент той започна да се вълнува и като, че ли отначало се удиви, а после се остана сам с мислите си и се замисли за нещо хубаво и приятно.
Когато той се вълнува, почервенява малко, дишането му накъсва, главата му се накланя малко в дясно, а ръцете му се свиват в юмруци.
В първия случай по-скоро изразява свое мнение, но повечето хора има свои представи за това, как някой конкретно се вълнува, изумява или остава сам със себе си или се затваря в себе си. Ако вие сте се намръщили, някой може да каже, че вие сте огорчен, друг, че сте се замислил, а трети, че сте сърдит.

От друга страна, ако кажем, че някой се сърди, то всеки ще има също така своя представа как това изглежда. Един си представя себе си целия изпълнен с гняв, друг – обиден и тн., но преди всичко, това може и да не съвпада с това, което е в действителност. За да можем да използваме тази информация, тя трябва да бъде представена в максимално ясен вид и еднозначна форма.

Сензорно-очевидното описание: външни признаци, които вие забелязвате и описвате, и които лесно могат да бъдат разпознати и от други хора.

Правилото 3 по 3

Нужно е да се определи за дадено състояние не по-малко от 3 признака, всеки от които се повтаря поне 3 пъти.

-Т.е. трябва да намерите като минимум 3 сензорно-очевидни признака калибрирайки състоянието. -Това може да се отнася за поза, движение, промяна на гласа или употреба на определени думи. Например:
-Лек наклона на главата в ляво
-Завишаване на гласа
-Постоянно използва думата „например“

Или:

-Дишането е често, неравно
-Леко потреперва лявата буза
-Почукване с палеца или ритмично движение с крак
-Имайте в предвид, че изменението на състоянието се проявява на всички нива – в гласа, позата, движението, речта, но могат да бъдат едвам забележими.

От друга страна може да има много признаци и заради това избирайте само тези, които вие е по-лесно да разпознаете и проследявате, а повторението 3 пъти е нужно единствено, за да бъдем уверени, че признаците се отнасят към това състояние. Защото хората са странни – помолили го да си представи банан, той си помисля за Африка, после за крокодили и си го представя как крокодил го е захапал банана и тн…и на лицето му ще се изпише страх, а не удоволствие.

Упражнение:

Нека да се потренираме да правим сензорно-очевидно описание. Нека да не назоваваме емоциите: тъга, радост, страх – когато го наречете с дума се привързвате към значението и започвате да търсите „правилните признаци“. Просто да бъде състояние 1,2,3…

Състояние 1       Състояние 2           Състояние 3

1.наклон на туловището напред
повдигнати рамене
ръце и шия напрегнати

2.Туловището изправено
раменете отпуснати
вдигната глава
отпуснати ъгълчета на устните надолу

3.наклон на туловището на ляво
раменете повдигнати
устните напрегнати
пръстите
И така. По-долу има няколко снимки и към всяка трябва да подберете няколко сензорно-очевидни описания: не по-малко от три външни признака, с помощта на които може да се може да се различи състоянието едно от друго.

Състояние 1       Състояние 2           Състояние 3

Състояние 1       Състояние 2           Състояние 3

Състояние 1       Състояние 2           Състояние 3

Състояние 1       Състояние 2           Състояние 3