СИНХРОНИЗАЦИЯ ПО ПОЗА

Синхронизация по поза

Един от способите да увеличим доверието и да създадем рапорт – синхронизация, а втория – висока лична конгруентност.
Най-лесното за трениране е синхронизацията според позата. Сигурно сте забелязвали, че хората стоят в различни пози и тяхната поза зависи от тяхното състояние. Именно, с помощта на синхронизация ще синхронизираме нашето състояние със състоянието на събеседника.
По принцип няма голямо значение към кое ще се насочите да синхронизирате – позата, жестовете, ритъма или ценностите. Вие просто трябва да попаднете в състоянието на другия човек.
Поради тази причина не е нужно тъпо да копираме всички елементи на поведение, а само да изберем подобна поза, която максимално ще съответства на състоянието на партньора.

Калибриране

Като начало винаги трябва да калибрираме, за да определим какво да синхронизираме (към какво да се насочим).
И така, на какво трябва да обърнем внимание:

-Основни признаци:
-Симетричност на позата
-Наклон на туловището: напред – назад, на ляво – да дясно.
-Позата е изправена или отпусната
-Наклон на главата
-Рамената: изправени или отпуснати
-Напрежение на мускулите: на ръцете, краката, раменете, шията.
-Опора на двата крака или само на единия.

Например номер 1: позата е асиметрична отпусната, опората е на стената, лявото рамое по-високо, положението на главата е напред, ръцете и краката са отпуснати, основната опора е на десния крак.
Т.е. първата задача е да започнем да калибрираме основните признаци на позата. Стои си човек пред вас в метрото – вие калибрирате, седи си в ресторанта – вие пак калибрирате. Само недейте да се взирате в хората очевадно, че незнайно защо на повечето не им допада.

Синхронизиране

Основните стартегии тука са две
Оценете по външен вид състоянието на човека. Заемете позата, която за вас е близка на това състояние. Добавяйте характерни признаци на позата докато не получите състояние на рапорт.
Постарайте се да заемете максимално сходна поза. После започнете да я „уточнявате“ докато не достигнете състояние на рапорт.
Напомням, че васшата задача е да постигнете състочние на рапорт, а не просто да го имитирате.
Тънкости
Обосноваване за смяна на позата
Когато си сменяте позата се „обосновете“. Хората обикновено си сменят позата след размисли или демонстрирайки, че старата им е вече неудобна. Например: изобразете някаква замисленост, облегнете се назад и после си кръстосайте краката.
Наблюдавайте обкружаващите ви хора – те постоянно се синхронизират един друг по поза, напълно подсъзнателно и не обръщат на това внимание. Но ако някой започне да ви гледа вторачено и после започне да си сменя позата с близка на вашата – тогава буди някакво съмнение.
Мъжки и женски пози
В действителнуст тук се описват различията между кинестетическите и визуалните пози, но в нашата култура мъжете са повече кинестетични, а жените повече визуални, но за тези различия подробно по-нататък.
Много от вас сигурно подозират, че мъжете се различават от жените. Структурата е различна. И както са казали хората – центъра на тежестта е на друго место.
Всички примери по долу са за „повечето“, „преди всичко“, „вероятно“.
Мъжките пози за обикновено по-лениви – те постоянно се опитват да махнат напрежението от мускулите. Мъжът, ако седи във фотьойл, по скоро ще се подпре и даже ще се облегне. Жената ще седи с изправен гръб без да се опира никъде.
Мъжът, стоейки до стена, ще се подпре, за да премахне напрежението от мускулите. Ако мъжът си сложи ръцете в джобовете или единия пръст само, прави го за да смъкне напрежението от мускулите. Жената използва джобовете по скоро за обозначение, къде ръцете трябва да бъдат и на стената няма да се подпре.
Има и различия в устройството на мускулите – повечето жени могат да омотаят единия си крак около другия, а мъжете нямат чак такава гъвкавост.

Права и огледална синхронизация на позата.


Синхронизация според позата може да бъде права (дясно- дясно) и огледална (дясно – ляво). Коя е по-добра – не мога да кажа, ефективни са и едната и другата, но ако седите или стоите отсреща, то по-удобна е огледалната, а ако стоите отстрани – то правата.
Най-важното условие е: цялата синхронизация – и ръцете и наклона на туловището и тн или да е огледална или права. Не трябва да се смесват.
Какви пози не трябва да се имитират (синхронизира)
Повечето пози, които не носят особени съобщения, но има и сигнални пози, които съобщават нещо от рода: „Аз съм главния“, „аз съм жена“, и тн. Преди да се синхронизирате с такава поза си помислете дали искате да излъчвате такъв сигнал. Например: „поза на началник“: облегнат назад, опънал си краката напред и ръцете зад главата. Това е заявление: „Тук аз съм главния“ – поза на превъзходство. Ако започнете да се синхронизирате под нея, то тогава ще започне изясняване кой именно е главния тук.
Или пък позата „аз съм жена“: гърдите напред (това, което изобразяват проститутките в западните филми). Мъж копирайки тази поза може да бъде разбран грешно, а и жената също.