КАКВО Е НЛП?

Какво е НЛП?

НЛП е технология за моделиране на успеха. Има хора, които са много добри в нещо: в общуването, в бизнеса, в самоусъвършенстването, в спорта, в психотерапията. И много ви се иска да откриете тайната на успеха на техните знания, на скритите им умения. Супер, защото НЛП се занимава точно с това. Разкрива, тайните на успеха и ги прави достъпни за всички. Така НЛП е събрало множество достъпни модели на успеха: в комуникацията, в психотерапията, в личностното израстване, в преговорите, в спорта и тн.


Защо ви е НЛП?

С помощта на НЛП вие ще можете да се научите по-добре
да общувате,
-да разберете принципите на собственото си мислене,
-да разрешавате собствените си проблеми,
-да управлявате състоянието си,
-да си поставяте правилно цели и да ги постигате,
-да разбирате хората по-добре,
-успешно да водите преговори,
-да направите живота си по-щастлив,
-да създавате контакти,
-да се научите да получавате от живота удоволствие,
-да бъдете по-ефективен, с това, с което се занимавате
-да се издигнете в кариерата
-да копирате чуждо умение и да го прилагате върху себе си
и още много много хубави и полезни неща.

Лично аз с помощта на НЛП се научих по-добре да общувам, да говоря пред публика и да се справям със собствените си проблеми.

Сложно ли е да се науча?

В НЛП има достатъчно много прости и ефективни похвати, с помпщта на които вие ще можете да получите конкретен резултат. Моето увлечение към НЛП започна с получаването на бърз и забележим резултат. Много отдавна, когато бях млад и активно се занимавах с това да направя себе си по-добър, повечето психологически направление, от които се интересъвах и изпробвах, а те бяха доста много, обещаваха резултат някога си … после, след време. Беше доста неопределено – всичко от теб зависи, …ако така направиш… или иначе.., трябва да се потрудиш, но едикакси да е… и веднъж случайно попаднах на курс по НЛП, на които изучавахме две техники и на следващия ден имах преговори с клиент, който беше доста труден, но много важен за фирмата и не можехме да се договорим доста дълго време, тези техники бяха свързани точно с това. Аз реших да използвам една от техниките на срещата ми, която даде невероятен резултат. Просто клиента се съгласи на такива изгодни за нас условия, за които въобще не бяхме мислили, че можем да се договорим с него. Напълно конкретен и проверяем резултат. По рано ни отнемаше много време в срещи и стратегии с цел да преодолеем тази личност, а с тази техника аз го превърнах в глина за моделиране в нашите ръце, а най-интересното беше, че той сам предлагаше нашите идеи като свои и всички се радвахме на дългосрочно сътрудничество. От този момент аз си казах, че НЛП е моето нещо. Естествено, ако искате да се научите на по-сложни неща ще трябва да положите определени усилия и да потренирате доста. В повечето от случаите да се учиш на НЛП е интересно и весело. За да постегнете това, вие ще трябва да изберете за себе си определен способ, маниер на обучение според вашия вкус. За НЛП има много семинари и литература, доста трудни тренинги, също така има доста интересни и увлекателни книги и тренинги. Или вие можете да си намерите подходящ специалист, които ще ви помогне да откриете решението на вашите проблеми или да усъвършенствате собствените си навици.

Опасно ли е това?

Относно НЛП има доста интересни слухове, скоред които аз би трябвало до сега да имам около мен слуги зомбита и огромна банкова сметка, или че НЛП е една секта и ако отидеш на тренинг ще те хипнотизират и ще ти откраднат апартамента, жената с децата и тн. В действителност НЛП е само едно от направленията в психологията, но според мен много ефективно или най-ефективното до този момент. НЛП използват много психолози, психиатри, спортисти, оратори, бизнесмени и най вече треньори. НЛП се преподава в много университети в Европа и е признато направление в психотерапията на държавно ниво в много страни като Австрия, Франция, Германия, Швейцария, САЩ и тн.
От друга страна, хората преминали НЛП обучение започват по-добре да общуват, да се договарят, да се консултират и да работят. Тези, които не са, този факт предизвиква съмнение.

С какво да започна?

За НЛП има много книги, видеозаписи, статии, много тренинги и семинари се провеждат тук, но масово в големите градове като София, Варна, Пловдив. В провинциалните градове курсове и семинари няма и НЛП е слабо познато. Може да започнете като прочетете някои книжки или статии. Това ще ви позволи да разберете какво точно представлява НЛП. Също така има много видеозаписи на тренинги в интернет на английски и др. езици. Разбира се може да пробвате и НЛП самостоятелно. В раздела „Пробвай“ има както упражнения и техники на НЛП за начинаещи, така и комуникативни модели. Може също така да участвате в онлайн тренинги, където да слушате или прочетете относно някои модели и техники, да зададете въпроси, за това, което не ви е ясно и да получите отговор от треньора консултант, за да имате обща представа и да се запознаете с НЛП като цяло. Ако искате да се занимавате професионално и да бъдете сертифициран в НЛП има страхотни сертификационни курсове, които се предлагат в София. Препоръчвам да прибегнете до тези курсове след като се запознаете поне с основите на НЛП и след като се убедите, че това ще ви бъде полезно. Само по този начин ще усвоите курса на 100% и ще можете да черпите знание от страхотни професионалисти, иначе ще ви се стори една много скъпа лекция и може да останете разочаровани. Все пак ще научите нещичко и ще се социализирате, ако това е една от целите. Определено ше ви бъде забавно – гарантирам!
И сред всичкото това изобилие има много добри книги и тренинги, както и не толкова добри. НЛП в момента е твърде модно и има не добри хора, които рекламират НЛП като способ да забогатееш за 5 минути и го продават едва ли не като вълшебно хапче: като едва ли не след като изкарате моя курс вие ще можете да изградите успешен бизнес или да удвоите или утроите заплатата си и то в кратки срокове или ще можете да продавате какво ли не на всякакви глупаци и да съблазните всяка жена за 5 минути. Интересното е, че тези хора не разбират много от НЛП,а много умело успяват да убедят хората в своите велики знания. Внимавайте – опитайте първо сами, убедете се, че работи и решете какво искате да научите повече. Тогава вие сами ще можете да разпознаете кои курсове са ала-бала и кои си струват парите.